Zorgverzekering overstap tips

//Zorgverzekering overstap tips

Zorgverzekering overstap tips

Overstappen van zorgverzekeraar

De donkere dagen voor kerst staan voor de deur en dat betekent dat de tijd er aankomt om over te stappen van zorgverzekering. De premies voor 2019 zijn 2 weken geleden door de zorgverzekeraars bekend gemaakt dus je kunt inmiddels zien wat je volgend jaar gaat betalen. Als je wilt overstappen dan heb je tot 31 december de tijd om je huidige zorgverzekering op te zeggen. Je kunt daarna tot 31 januari 2019 een zorgverzekering afsluiten bij een andere verzekeraar.

Overstappen van zorgverzekering

Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekeraar dan is het eerst verstandig om de zorgverzekeringen te vergelijken. Maar waar moet je opletten als je besluit de overtap te maken? Hieronder zie je enkele belangrijke punten staan waar je rekening mee kunt houden. Je zult zien dat je zo niet alleen bespaart op je zorgverzekering maar dat je ook een verzekering afsluit met de meest gunstige voorwaarden.

De polis

Welke zorgpolis ga je afsluiten? Er zit een behoorlijk verschil in de polissen welke worden aangeboden. Je kunt een keuze maken uit een natura, een restitutie, een combinatie of een budget -polis. Waar je zeker rekening mee moet houden is dat je niet overal terecht kunt voor zorg met iedere polis. Zo kan je met een natura polis niet terecht bij niet-gecontracteerde zorgverleners. Met de restitutie polis daarentegen kun je wel bij ieder zorgverlener terecht. Het kan zijn dat je voor enkele zorg de nota eerst moet voorschieten maar deze kun je achteraf declareren. Wil je een goedkope zorgverzekering afsluiten dan kom je al snel bij de budget verzekering uit. Je zult je wel goed moeten verdiepen in de voorwaarden voor je besluit een dergelijke verzekering af te sluiten.

Als je vaak gebruik maakt van de zorg dan is het voor jou niet verstandig een budget polis af te sluiten. Hoe verleidelijk de premie ook mag zijn.

Het basispakket

Kijk goed wat er gedekt zal worden via het basispakket. Misschien heb je nu wel een aanvullende verzekering lopen voor zorg welke in 2019 standaard in het basispakket komt. In zo een geval kan je de aanvullende verzekering opzeggen en hiermee bespaar je al een behoorlijk bedrag op jaarbasis. Aan de andere kant kan zorg welke dit jaar nog gedekt wordt via de basisverzekering volgend jaar niet meer gedekt worden. Als je wel afhankelijk bent van deze zorg dan zul je hier een aanvullende verzekering voor moeten afsluiten.

Nu direct vergelijken

Eigen risico

In 2019 zal het eigen risico 385 euro zijn, dit is hetzelfde bedrag als in 2018. Dit eigen risico is verplicht en je krijgt pas zorg vergoedt als je boven de 385 euro uitkomt. Je kunt door het eigen risico te verhogen de zorgpremie verlagen. Je mag het eigen risico met maximaal 500 euro verhogen tot een bedrag van 885 euro. Je moet er wel rekening mee houden dat als je dit doet en je hebt zorg nodig dat je tot 885 euro zelf moet betalen. Het beste kun je dus ook een potje achter de hand hebben voor als je onverwacht meer zorg nodig hebt.

Aanvullende verzekering

Buiten de basisverzekering heb je waarschijnlijk ook een aanvullende verzekering nodig. Je kunt je extra verzekeren voor de tandarts, fysiotherapie en zo zijn er nog tal van mogelijkheden. Ook bij het afsluiten van een aanvullende verzekering zul je er goed op moeten letten wat je hiervoor gaat betalen. De premies voor deze verzekeringen verschillen namelijk ook behoorlijk tussen de verzekeraars.

Door de basisverzekering goed te bestuderen kan je mogelijk besparen op de kosten van een aanvullende verzekering.

Zorgverzekeringen vergelijken

Een tip welke eigenlijk voor iedere verzekering geldt is dat je de tijd moet nemen om te vergelijken. Je bespaart er namelijk veel geld mee en bovendien kom je zo de zorgverzekering tegen welke aan jouw wensen voldoet. Het vergelijken kan op een simpele manier met onze zorgvergelijker. Je vult enkele wensen in en de vergelijker laat de zorgverzekeraar zien welke aan deze wensen voldoet.

14 dagen bedenktijd
Als je bent overgestapt naar een andere zorgverzekeraar en je komt er binnen 14 dagen achter dat het toch niet de juiste keuze blijkt te zijn dan mag je de overstap annuleren. Je kunt dan aanspraak maken op de wet ‘koop op afstand’ dit geldt overigens niet als je de zorgverzekering hebt afgesloten op een kantoor.

2018-11-23T17:20:18+01:00