De Friesland Zorgverzekeraar

/De Friesland Zorgverzekeraar
De Friesland Zorgverzekeraar 2020-09-10T09:36:20+01:00

De Friesland Zorgverzekeraar

De Friesland ZorgverzekeraarDe Friesland Zorgverzekeraar is een regionale zorgverzekeraar in Friesland. Er zijn inmiddels meer dan 560.000 Nederlanders aangesloten bij deze verzekeraar. De missie van De Friesland is helder: kwaliteit van zorg en het beheersen van de zorgkosten. Verder wil het team innovatie in de zorg stimuleren en de zelfredzaamheid van de Nederlanders versterken. Dat laatste kan door klanten te laten nadenken over hun eigen gezondheid en een gezonde leefstijl te stimuleren. Hiermee wordt ingezet op preventie van zorg in de toekomst.

Naar De Friesland

De basisverzekeringen van Friesland Zorgverzekeraar

Friesland Zorgverzekeraar heeft drie basisverzekeringen. De ‘Zelf Bewust Polis’ is een naturapolis met een vaste lage premie, in combinatie met het verplicht eigen risico. Binnen deze polis verloopt alle communicatie met de verzekeraar digitaal, ook het declareren van nota’s. Hulpmiddelen worden ook online aangeschaft, bij een medisch speciaalzaak. Dit is anders bij de ‘Alles Verzorgd Polis’. Ook dit is een naturapolis, maar zorgzaken kunnen zowel online, als telefonisch of per post worden besproken. Voor deze beide zorgverzekeringen geldt dat gecontracteerde zorg uit de basisverzekering voor 100% wordt vergoed. De maximale vergoeding voor niet gecontracteerde zorg is 70% en 80% van het marktconforme tarief.

Restitutiepolis Friesland Zorgverzekeraar

De Friesland Zorgverzekeraar heeft ook een restitutiepolis. Deze heet de ‘Vrije Keus Polis’. Het grote voordeel van dit pakket is dat de verzekerde de eigen zorgverlener mag kiezen. De verzekering dekt dus 100% van de kosten, ook bij niet gecontracteerde zorgverleners. Hierbij hoort de kanttekening dat de gemaakte kosten redelijk moeten zijn. Gecontracteerde zorgverleners dienen hun nota’s rechtstreeks in bij de Friesland Zorgverzekeraar. Voor onafhankelijke instellingen geldt dit niet. Dit betekent dat je de medische kosten zelf moet voorschieten. Je kunt deze vervolgens declareren. Binnen tien werkdagen wordt het ingediende bedrag uitbetaald.

Friesland Zorgverzekeraar: aanvullende pakketten

Friesland Zorgverzekeraar heeft vier aanvullende pakketten waarmee de basisverzekering kan worden uitgebreid. Met AV budget verzeker je fysiotherapie (9 behandelingen per jaar) en anticonceptie vanaf 21 jaar. Bij AV standaard wordt dit aantal behandelingen uitgebreid naar 12 en komt ook een budget beschikbaar voor alternatieve zorg en contactlenzen en brillen. De duurdere aanvullende verzekeringen zijn AV Extra en AV Optimaal. De verzekerde bedragen nemen geleidelijk toe. De ‘Zelf Bewust Polis’ kan alleen worden gecombineerd met een AV Budget of een AV Standaard verzekering.

Korting op het eigen risico

Iedere verzekerde in Nederland krijgt te maken met het verplichte eigen risico. De overheid stelt de hoogte van dit eigen risico vast in de begroting. In 2019 staat dit op €385, – euro. Bij De Friesland kun je korting krijgen op je premie als je dit verplichte bedrag vrijwillig ophoogt. Je kunt dat doen in gradaties van €100, -. Kies je ervoor om het eigen risico aan te passen, dan kan die korting behoorlijk oplopen. Hoeveel je precies bespaart, is afhankelijk van de verzekering die je kiest. De actuele bedragen kun je vinden op de website.

Gespreid betalen eigen risico

Het verplichte eigen risico kan bij De Friesland ook gespreid betaald worden. De verzekerde hoeft het bedrag dan niet af te dragen bij een bezoek aan een medisch professional, maar het volledige bedrag wordt in termijnen afgeschreven. Deze termijnen lopen van februari tot november. Blijkt aan het eind van het jaar dat je het eigen risico niet hebt opgemaakt, dan wordt het resterende bedrag teruggestort op je rekening. Door het gespreid betalen van het eigen risico stijgt de maandelijkse premie, maar wordt de drempel tot goede zorg lager.

Zorgverlener vinden bij De Friesland

In de Zorgzoeker zijn alle afspraken met zorgverleners opgenomen. Je kunt zowel de contracten van het afgelopen jaar, als die van volgend jaar bekijken. Het kan zijn dat de afspraken voor volgend jaar nog niet vastliggen. In dat geval kun je contact opnemen met de verzekeraar om te informeren of de gemaakte kosten worden vergoed. Om een passende zorginstelling te vinden zijn een aantal gegevens nodig. Zo geef je aan welk type zorg je nodig hebt en bij welke praktijk je graag terecht wilt. Ook is een postcode of plaats van belang, om zo te kunnen zoeken naar zorgverleners in de buurt. De Zorgzoeker maakt het ook mogelijk om verschillende instellingen met elkaar te vergelijken, bijvoorbeeld op basis van hun specialismen.

Mijn De Friesland

Mijn De Friesland is de online omgeving van de zorgverzekeraar. Hier kunnen verzekerden declaraties indienen, of de status van een nota bekijken. Ook is de stand van het eigen risico in te zien. Ook staan hier de berichten die door de zorgverzekeraar worden verstuurd. Een wijziging in je gegevens kun je eenvoudig doorgeven via het online portaal, of via de handige De Friesland app. Deze app kan alleen worden geïnstalleerd als je beschikt over DigiD met extra sms controle. Ben je vergeten een oude nota in te dienen? Doe dat dan alsnog, bij voorkeur via de app. Je hebt tot drie jaar de tijd om een vergeten rekening toch te declareren!

Dokter Appke

Dokter Appke is een nieuwe app, boordevol medische informatie. Je kunt hier terecht met vragen over een aandoening, of bijvoorbeeld voor meer uitleg over de bijsluiter van een medicijn. Je krijgt snel een duidelijk antwoord op je vraag, zowel overdag als in de avonduren. Ervaren verpleegkundigen lezen je bericht en sturen snel een geïnformeerd antwoord terug. De dienst is ook in het weekend, of op feestdagen te gebruiken. Dokter Appke is speciaal ontwikkeld voor de klanten van De Friesland. Ideaal als je een medische vraag hebt wanneer je op vakantie bent, of wanneer de huisartsenpraktijk niet geopend is!

Overstappen naar De Friesland

Wil je overstappen naar Friesland Zorgverzekeraar? Geef dan voor 1 januari je gegevens door, digitaal of telefonisch. Je oude zorgverzekeraar wordt ingelicht en vanaf 1 januari ben je ingeschreven bij De Friesland. Iedere aanvraag wordt in principe geaccepteerd, ongeacht je medische achtergrond. Voor de luxe tandartsverzekering is een formulier vereist, met wat aanvullende informatie over de verwachte kosten.

Naar De Friesland

Contact opnemen met De Friesland

Op de site van De Friesland vind je een lijst met veelgestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Neem dan contact op via het opgegeven telefoonnummer, of stuur een berichtje naar de WhatsApp. Uiteraard is het ook mogelijk om een e-mail te sturen, of gebruik te maken van Sociale Media. Dit is mogelijk op werkdagen tussen 8:30 en 17:00 uur.