Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen

/Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen
Vergoeding voor alternatieve geneeswijzen 2017-10-21T10:23:54+01:00

Hoogste vergoeding alternatieve geneeswijzen

Als je gebruik maakt van alternatieve geneeswijzen dan wil je hier een zo hoog mogelijke vergoeding voor ontvangen. Je zult dus een aanvullende verzekering moeten afsluiten als je de behandelingen voor alternatieve geneeswijzen vergoed wilt hebben. Als je de vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen met elkaar gaat vergelijken zul je zien dat je een hoop geld kunt besparen. Je zult dus op zoek moeten naar de goedkoopste ziektekosten verzekeraar met de hoogste vergoeding. Lees hier alle informatie over de zorgverzekeringen.

Nu direct vergelijken

Alternatieve geneeswijzen in verzekering

Als specifieke behandelingen en therapieën buiten de normale medische zorg vallen dan wordt het alternatieve geneeswijzen genoemd. De behandelingen kunnen naast de normale medische zorg een aanvulling zijn. De meest bekende alternatieve geneeswijzen zijn homeopathie en accupunctuur. Daarnaast zijn er nog een aantal verschillende alternatieve geneeswijzen. De vergoedingen van de verschillende vormen van alternatieve geneeswijzen zijn verschillend. Soms geldt er zelfs helemaal geen vergoeding voor specifieke alternatieve geneeswijzen. Het is vaak verschillend per zorgverzekeraar en ook welk aanvullende pakket je hebt bij de zorgverzekeraar. Vanuit de basisverzekering worden alternatieve geneeswijzen niet vergoedt. Als je hier dus gebruik van wilt maken en niet alles zelf wilt betalen dan is het nodig om een aanvullende ziektekostenverzekering af te sluiten.

Hoe worden de alternatieve geneeswijzen vergoed?

Er zijn een specifiek aantal soorten alternatieve geneeswijzen welke vergoed worden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Het gaat hier om acupunctuur, antroposofie, chiropractie, gestalt therapie, hapto therapie, (klassieke) homeopathie, orthomanuele geneeskunde, natuurgeneeswijzen, neurofeedback en osteopathie. Deze behandelingen worden onder voorwaarden vergoed. Zo moeten de behandelaars aangesloten bij de juiste beroepsverenigingen. Als dit niet het geval is dan worden de behandelingen niet vergoed door de ziektekostenverzekeraar.

Alternatieve geneeswijzen, steeds populairder!

Steeds meer mensen kiezen voor alternatieve geneeswijzen om weer beter te worden of om gezond te blijven. Een combinatie van de reguliere zorg en de alternatieve zorg zorgt vaak voor een goede combinatie! Daarnaast zijn er steeds meer mensen die eigenlijk alleen een beroep doen op de alternatieve geneeswijzen. Volgens een recent onderzoek maakt rond de 15 procent gebruik van de alternatieve geneeswijzen in Nederland. Ook is er ongeveer 60 procent van de Nederlanders welke interesse hebben in alternatieve geneeswijzen, maar hier nog geen gebruik van hebben gemaakt. Het is een teken, dat de alternatieve geneeswijzen aan populariteit winnen.

Deze populariteit is niet onopgemerkt gegaan bij de zorgverzekeraars van ons land. Hierom zijn de vergoedingen van de alternatieve zorg opgenomen in de aanvullende ziektekostenverzekeringen.

Hoe wordt de alternatieve zorg vergoed?

Eigenlijk alle zorgverzekeraars in Nederland bieden vergoedingen aan voor alternatieve geneeswijzen in hun pakket. De vergoedingen hiervoor zijn verschillend per zorgverzekeraar. Het is daarom goed om de verschillende zorgverzekeraars end e vergoedingen voor alternatieve zorg met elkaar te vergelijken. Het is ook belangrijk om te weten welke vorm van zorg je wilt gaan gebruiken. Sommige vormen van alternatieve zorg worden bij de ene verzekeraar namelijk niet vergoed en bij de andere weer wel. De vergoedingen variëren vaak van 200 tot 1.000 euro.
Gekoppeld aan de hoogte van de vergoeding is de premie van de aanvullende verzekering. De kosten van de extra premie zijn vaak met een paar bezoeken aan een acupuncturist of andere behandelaar van alternatieve zorgt gecompenseerd. Vaak moet je wel een deel van het consult zelf betalen bij sommige verzekeraars. Zo wordt bijvoorbeeld bij sommige verzekeraars 80 procent vergoed en moet je zelf 20 procent van de kosten voor de alternatieve zorg betalen.

Alternatieve geneesmiddelen

De meeste zorgverzekeraars maken een opsplitsing van de consulten bij een alternatieve zorg therapeut en de alternatieve geneesmiddelen. Je krijgt in het aanvullende zorgpakket dus een vergoeding voor de consulten en de behandelingen en een aparte vergoeding voor de alternatieve geneesmiddelen. Vaak zijn de vergoedingen gelijk aan elkaar.

Het is goed om te informeren naar de voorwaarden voor de vergoeding van de alternatieve geneesmiddelen. Moet het worden voorgeschreven door een arts? Hoe wordt de vergoeding uitgekeerd en heb je recht op een volledige vergoeding?

Verander uw zorgverzekering en aanvullende verzekering in december!

Ieder jaar is het mogelijk om te wisselen van zorgverzekeraar. Vooral als er specifieke alternatieve zorg niet vergoed wordt bij je huidige zorgverzekeraar is het natuurlijk goed om te veranderen. Misschien zijn de totale vergoedingen ook niet voldoende. Door over te stappen naar een andere zorgverzekering met een andere vergoeding voor de alternatieve zorg is het mogelijk om een betere dekking te krijgen.
Je hoeft trouwens niet altijd over te stappen naar een andere ziektekostenverzekering. Het is ook mogelijk om bij dezelfde zorgverzekeraar een andere (hoger of lager) pakket te kiezen met meer of minder vergoedingen voor alternatieve zorg.

Kies bewust!
Als je een ander pakket gaat kiezen bij dezelfde zorgverzekeraar dan is het goed om te kijken hoe de vergoedingen zijn voor alternatieve zorg. Ook als je gaat kiezen voor een andere zorgverzekeraar met andere vergoedingen voor alternatieve zorg is het belangrijk om te kijken hoe de vergoedingen zijn. En natuurlijk is het ook belangrijk om te kijken hoe de premies zijn. Krijg je waar voor je geld of niet?