Basiszorgverzekering vergelijken

/Basiszorgverzekering vergelijken
Basiszorgverzekering vergelijken 2017-10-21T10:29:14+01:00

Basisverzekering

Basisverzekering vergelijken. Je wilt natuurlijk de goedkoopste basiszorgverzekering afsluiten welke aan jouw wensen voldoet daarom is het verstandig dat je eerst de ziektekosten verzekeringen gaat vergelijken en daarbij goed de basisverzekeringen vergelijkt. De basisverzekering wordt ook wel het basispakket genoemd en is een verplichte verzekering voor iedere Nederlander ouder dan 18 jaar. Met de basisverzekering bent u verzekerd van de standaard medische hulp, de zorgverzekeraars zijn verplicht om jou te accepteren. Als je de basisverzekeringen gaat vergelijken dan is het belangrijk dat je ook kijkt bij welke ziekenhuizen je terecht kunt. Wil je ook nog een aanvullende zorgverzekering afsluiten dan geldt er geen acceptatieplicht voor de zorgverzekeraar. Vanaf november is het voor iedereen weer mogelijk om over te stappen van zorgverzekering, je kunt overstappen omdat je niet tevreden bent met je huidige zorgverzekeraar of omdat je een ziektekostenverzekering met een korting wilt afsluiten.

Wat zit er in het basispakket

Ieder jaar bepaald de regering welke zorg er in het basispakket standaard is verzekerd. Hieronder staat de medische zorg welke in 2015 standaard wordt vergoed in het basispakket:

  • Tandheelkundige zorg (tot 18 jaar)
  • Geneeskundige zorg
  • Ziekenhuisverblijf
  • Geneesmiddelen
  • Hulpmiddelen
  • Kraamzorg
  • Ziekenvervoer
  • Paramedische zorg
  • Psychische zorg vanaf 18 jaar
  • Zorg in het buitenland (mits deze onder de basisdekking in Nederland valt)

Basispakket zorgverzekering

Het basispakket is bij alle verzekeraars gelijk en de rijksoverheid beslist ieder jaar wat er aan zorg wordt vergoed door de basisverzekering. Als je je aanmeld bij een zorgverzekeraar dan zijn deze verplicht jou te accepteren ook mag er geen verschil in de hoogte van de premie zitten als je iets aan je gezondheid mankeert. De premie voor ouderen en voor mensen met medische problemen is dan ook hetzelfde als de premie welke een jong gezond persoon betaald. Het afsluiten van een basisverzekering is verplicht maar er zijn wel enkele uitzonderingen, de verzekeringsplicht geldt niet voor militairen, gedetineerden en asielzoekers. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar staat beschreven welke zorg er wordt vergoed en onder welke voorwaarden.

Aanvullende zorgverzekering

Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht maar het is wel verstandig als je weet dat u regelmatig naar de fysiotherapeut gaat of regelmatig problemen aan je gebit hebt, om de behandelingen hiervoor extra te verzekeren. Je hoeft de aanvullende verzekering niet bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten als waar je verzekerd bent met jouw basispakket.

Premie basisverzekering

Voor de medische zorg uit het basispakket betaald iedereen de maandelijkse zorgpremie aan de zorgverzekeraar. Personen welke nog geen 18 jaar oud zijn, zijn meeverzekerd met hun ouders.

Als je een laag inkomen heeft dan kan je zorgtoeslag aanvragen, je krijgt dan een maandelijkse tegemoetkoming van de belastingdienst op jouw rekening gestort.

Buiten dat je de nominale premie betaald, moet er ook nog een inkomensafhankelijke bijdrage worden betaald voor het basispakket. Dit is een percentage van het inkomen en wordt bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw) genoemd. Vanaf 2013 staat deze bijdrage niet meer op het loonstrookje vermeld.

Naturapolis

Bij een naturapolis wordt de zorg rechtstreeks door de zorgverzekeraar betaald, als de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgaanbieder zal deze altijd worden vergoed. Als je een naturapolis hebt afgesloten dan kan je ook alleen kiezen voor de arts of zorgverlener waar jouw zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Als je naar een arts of zorgverlener gaat welke geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar dan zal de rekening hiervoor in de meeste gevallen niet worden vergoed.

Restitutiepolis

Als je een restitutiepolis afsluit dan kun je zelf de zorgverlener uitkiezen waardoor je meer keuzevrijheid hebt. Je zult wel zelf eerst de rekening van de zorgaanbieder moeten voorschieten later kan je de rekening dan declareren bij jouw zorgverzekeraar. Omdat je zelf een zorgaanbieder kunt uitkiezen waar jouw zorgverzekeraar geen prijsafspraken mee heeft gemaakt zal de zorgpremie van de restitutiepolis hoger zijn.

De naturapolis is goedkoper dan de restitutiepolis waar je dus meer keuzevrijheid hebt. Een ander voordeel van de naturapolis is dat de rekeningen rechtstreeks naar jouw zorgverzekeraar worden gestuurd je hoeft dus niet eerst de rekening voor te schieten.

Budgetpolis

Er is ook nog een budgetpolis welke je kunt afsluiten, dit is de goedkoopste zorgverzekering. Maar let hierbij wel goed op de kleine lettertjes anders kan de goedkope budgetpolis nog wel eens duur uitpakken. Het is natuurlijk mooi als je een lage basispremie betaald maar er zijn budgetpolissen waar je slechts 50 of 65% van de kosten vergoed krijgt, de rest zal je dus zelf moeten bijbetalen. Mocht je in een ziekenhuis terecht komen dan lopen de kosten al snel op tot duizenden euro’s!

Tip: Als je een verwijzing van je huisarts krijgt voor medische hulp is het belangrijk om vooraf te weten of je zorgverlener een contract heeft met je zorgverzekeraar. Vraag voor de zekerheid om een schriftelijke bevestiging, dan weet je zeker dat je achteraf geen problemen kunt verwachten.