Zorgverzekering wijzigen

/Zorgverzekering wijzigen
Zorgverzekering wijzigen 2018-11-19T11:16:56+01:00

Kun je je zorgverzekering tussentijds wijzigen?

Overstappen aan het eind van het jaar is heel gebruikelijk, maar kan je jouw zorgverzekering tussentijds wijzigen? Het is een vraag waar mensen mee rondlopen die hier nog geen ervaring mee hebben. Om hier een goed beeld over te vormen is het goed om een aantal zaken eens op een rijtje te zetten. Zo kom je er precies achter wat allemaal wel en niet mogelijk is. Er zijn namelijk best wel veel mogelijkheden. Het is alleen belangrijk om goed te weten wat op welke manier werkt om hier optimaal gebruik van te maken.

Wijzigen of overstappen

Het is belangrijk om te begrijpen wat je zorgverzekering tussentijds wijzigen eigenlijk precies is. Wijzigen hoeft namelijk lang niet altijd hetzelfde te zijn als overstappen. Hoewel dit misschien wel de meest bekende wijziging is, is er nog veel meer mogelijk. Dit is ook direct het belangrijkste onderscheid. Overstappen kan namelijk maar eenmaal per jaar worden gedaan. Overstappen doe je namelijk aan het eind van het jaar nadat je een vergelijking hebt gemaakt en je tot de ontdekking bent gekomen dat andere verzekeraars betere deals bieden. Wijzigen kan echter ook op andere momenten in het jaar van belang zijn. Dit is het verschil.

Is jouw persoonlijke situatie veranderd? Dan is het goed om te kijken of je jouw zorgverzekering kunt wijzigen.

Niet alle verzekeraars

Je zorgverzekering tussentijds wijzigen is dus mogelijk, maar alleen onder bepaalde voorwaarden. Zo is het bijvoorbeeld lang niet bij alle verzekeraars zo dat er tussentijds gewijzigd kan worden. Daarnaast is het ook zo dat bij elke verzekeraar weer andere voorwaarden gelden om dit wel of niet te kunnen doen. Wanneer je dus een wijziging wilt doorvoeren, dan zal je wel eerst zeker moeten weten dat dit bij jouw verzekeraar kan. Het is belangrijk om te weten om welke zaken het dan allemaal gaat. Pas dan kan je bepalen wat je mogelijkheden zijn. Meer informatie is dus ook belangrijk.

Verandering van situatie

Een aantal verzekeraars staan toe om je zorgverzekering tussentijds te wijzigen omdat je situatie is veranderd. Denk bijvoorbeeld aan een zwangerschap, een verhuizing, een scheiding of een ontslag. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden van mogelijke veranderingen in je leven die dermate groot zijn dat een wijziging in je verzekering wel heel belangrijk kan zijn. Een aantal grote zorgverzekeraars hebben deze voorwaarden in de polis opgenomen, daardoor kan je ze dus heel gemakkelijk terugvinden en is het geen enkele moeite om de verandering die je nodig hebt door te voeren wanneer je dit wilt.

Pakketten wijzigen

Andere zorgverzekeraars hebben bepaalde diensten die in de verzekeringen zitten in pakketten ingedeeld. In dat geval kan je dan je zorgverzekering tussentijds wijzigen door pakketten te nemen of juist af te stoten. Dit hangt vaak ook samen met veranderingen in je situatie en zijn dus eigenlijk niet heel anders dan de wijzigingen zoals je die doorgeeft bij andere verzekeraars. Met dat verschil dat het wel belangrijk is dat je goed weet wat de inhoud van de pakketten is. Wanneer je dan iets zou willen afstoten waarin een dienst zit die je nodig hebt, kan je niet onnodig in de problemen komen.

Beperkte mogelijkheden om te wijzigen

Het is belangrijk om te weten dat je zorgverzekering tussentijds wijzigen aan nog een andere zaak moet voldoen. Vaak is het zo dat zorgverzekeraars dit wel toestaan, maar niet eindeloos. Dat betekent dat je bijvoorbeeld per jaar één wijziging mag doorvoeren. In andere gevallen kan het er wel meer dan één zijn, maar is het ook zo dat dit niet eindeloos mag. Het is dus heel belangrijk om dit goed in de gaten te houden zodat je absoluut zeker weet dat je de juiste keuze maakt wanneer je besluit iets te veranderen in je verzekering.

Een overstap maken

Een andere manier om te wijzigen is door over te stappen van zorgverzekeraar. Dit is echter iets anders dan je zorgverzekering tussentijds wijzigen. Het kan namelijk niet tussentijds, maar alleen aan het einde van ieder jaar. Je zegt je verzekering dan bij je huidige verzekeraar op en sluit en nieuwe deal bij een andere verzekeraar. Natuurlijk doe je dat alleen wanneer je hier beter van zou worden. Om die reden is het vaak ook zo dat aan het eind van het jaar veel uitzoekwerk wordt gedaan. Daarmee kan je dan veel geld besparen op de zorgpremie die je moet betalen.

Hoe doe je het?

Je zorgverzekering tussentijds wijzigen is vaak niet heel moeilijk. In de meeste gevallen kan je dit helemaal zelf doen. Je doet dit op de website van de zorgverzekeraar. Wanneer je dit gedaan hebt kan je dan vervolgens de veranderingen die je op het oog hebt doorgeven. Die worden dan doorgevoerd en daarna kan je hier direct gebruik van maken. Deze methode geldt eigenlijk voor alle zorgverzekeraars. Er hoeven dus geen lastige wegen te worden bewandeld om snel de zorg gedekt te krijgen die jij nodig hebt op het moment dat een situatie zich aandient.

Voor enkele wijzigingen geldt een wachttijd van 6 maanden. Let hier op als je gebruik wilt maken van een bepaalde zorg welke niet in het basispakket zit.

Let op de voorwaarden

In alle gevallen geldt in ieder geval dat op één ding gelet moet worden. Het is altijd belangrijk om goed te weten welke voorwaarden er gelden wanneer je besluit dat je zorgverzekering tussentijds wijzigen nodig is. Er zijn bijvoorbeeld situaties waarin de dekking verhoogd kan worden, maar het vervolgens zes maanden duurt voordat deze dekking daadwerkelijk in gaat. Zo zijn er heel veel voorbeelden van specifieke voorwaarden die gelden of waaraan voldaan moet worden. Wanneer je hier goed oplet, dan kan er eigenlijk niets fout gaan bij het wijzigen.

Alle mogelijkheden op een rij

Als het gaat om je zorgverzekering tussentijds wijzigen dan heb je heel veel mogelijkheden. Je kan je pakket bijvoorbeeld wijzigen aan de hand van de situatie waar je in zit. Opzeggen en elders een andere afsluiten is ook een wijziging die je kunt doorvoeren, alleen dan niet tussentijds. Bovendien is het mogelijk om je dekking bij een aantal verzekeraars tussentijds te verhogen. Verlagen is daarentegen vaak juist weer niet mogelijk. Met al deze zaken op een rij is het in ieder geval goed mogelijk om te zorgen dat je je verzekering aanpast aan de situatie van dat moment.