Eigen risico zorgverzekering

/Eigen risico zorgverzekering
Eigen risico zorgverzekering 2017-10-21T10:27:16+01:00

Eigen risico zorgverzekering

In Nederland is iedereen verplicht om een basisverzekering voor de zorg af te sluiten. En bij iedere basisverzekering is ook een verplicht eigen risico opgenomen. Het is mogelijk om naast het verplichte eigen risico ook een vrijwillig eigen risico op te nemen. Hierdoor kun je een lagere premie krijgen voor je ziektekostenverzekering.

Wat is het eigen risico?

In Nederland geldt voor iedere zorgverzekering dat men een verplicht eigen risico heeft. Het betekent dat iedere verzekerde een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Als je zorgkosten maakt waarvoor het eigen risico aangesproken moet worden dan zal je eerst zelf het deel eigen risico moeten betalen voordat de zorgkosten vergoedt worden door de zorgverzekeraar. Je moet dus eerst net zoveel betalen als het eigen risico is voordat je een vergoeding krijgt. Stel dat het verplichte eigen risico 375 euro is. Je krijgt zorg en koopt medicijnen voor 500euro. Je moet dan eerst zelf375 euro betalen, waarna de 125 euro door de zorgverzekeraar vergoedt wordt. Ieder jaar op 1 januari wordt het eigen risico weer op nul gezet en begin je weer van voor af aan.

Waarom is er een verplicht eigen risico bij de zorgverzekering?

Het verplichte eigen risico van een zorgverzekering is door de overheid ingevoerd om verschillende redenen. Ten eerste is het ingevoerd om de verzekerde een deel van de lasten zelf te laten betalen. Een deel van de schadelast is natuurlijk verwerkt in de premie van de verplichte zorgverzekering. Door het eigen risico is het echter mogelijk om deze premies een stuk lager te houden. En dit komt door het eigen risico. En het komt omdat de verzekerde nu veel bewuster wordt wanneer hij of zijn zorgkosten gaat maken.

Ten tweede is het verplichte eigen risico ingevoerd om de verzekerde bewust te laten worden van de zorgkosten. Het is natuurlijk niet zo dat een verzekerde ongelimiteerd zou moeten gaan declareren. Het is echter wel belangrijk dat de verzekerde de zorg krijgt welke hij of zij nodig heeft.

Hoe hoog is het eigen risico bij de zorgverzekering?

Het eigen risico wordt ieder jaar opnieuw vastgesteld. In 2015 is het eigen risico vastgesteld door de overheid op 375 euro. Het jaar ervoor was het eigen risico 360 euro. Als je ook kiest voor het maximale vrijwillige eigen risico dan is het totale eigen risico 875 euro in 2015. Eigenlijk is het eigen risico sinds de invoering ieder jaar alleen maar gestegen. Hieronder zie je een overzicht van de stijging van het eigen risico. Naast het jaartal is het verplichte eigen risico vermeld en daarnaast het maximale eigen risico. Deze laatste is het verplichte eigen risico plus het maximale vrijwillige eigen risico.

Jaar Minimale eigen risico Maximale vrijwillige eigen risico
2008 € 150 € 650
2009 € 155 € 655
2010 € 165 € 665
2011 € 170 € 670
2012 € 220 € 720
2013 € 350 € 850
2014 € 360 € 860
2015 € 375 € 875

Welke kosten vallen onder het eigen risico?

Niet alle zorgkosten vallen onder het eigen risico van de zorgverzekering. Zo geldt er voor jongeren tot 18 jaar geen enkel eigen risico. Voor volwassenen vanaf 18 jaar en ouder geldt voor veel zaken het eigen risico. Er zijn echter een aantal uitzondering. In 2015 gelden de kosten van de huisarts, de kraamzorg, de verloskundige zorg, nationale bevolkingsonderzoeken en de griepprik voor risicogroepen niet onder het eigen risico.

Wanneer is het slim om een vrijwillig eigen risico te nemen?

Het is moeilijk om vanaf hier jouw situatie te beoordelen. Er zijn echter enkele situaties waarbij je ook voor een vrijwillig eigen risico zou kunnen kiezen. Natuurlijk is dit als je bijna tot geen medische zorg gebruikt. Ook is een vrijwillig eigen risico interessant als de premie sterk gereduceerd wordt. Mochten er onverwachte zorgkosten zijn dan is het wel belangrijk dat je het hogere eigen risico met gemak kunt betalen en niet in de problemen komt.

Ontdek de mogelijkheden!

Bekijk bij jouw zorgverzekeraar welke premiekortingen je krijgt als je het eigen risico gaat verhogen. Kijk vervolgens naar de zorgkosten welke je de afgelopen jaren hebt gemaakt. En weet je misschien of er het komende jaar wat bijzonders aankomt? Dan zou je kunnen overwegen om een vrijwillig eigen risico te nemen om zo de premie te verlagen.

Ieder jaar in januari kun je het vrijwillige eigen risico bij je eigen zorgverzekeraar aanpassen. Ook kun je overstappen naar een andere ziektekostenverzekering als daar de korting met een hoger eigen risico interessanter is.