Aanvullende tandartsverzekering echt nodig?

//Aanvullende tandartsverzekering echt nodig?

Aanvullende tandartsverzekering echt nodig?

Aanvullende tandartsverzekering

Heb jij een aanvullende tandartsverzekering nodig? De meest gekozen aanvullende verzekering is de tandartsverzekering. Maar heb jij de aanvullende tandartsverzekering wel nodig? Voor veel mensen is het namelijk goedkoper om de tandarts rekening zelf te betalen. Als je namelijk 1 of 2 keer per jaar alleen voor controle naar de tandarts gaat dan is een aanvullende verzekering vaak een duurdere optie dan de rekening zelf te betalen.

Veel mensen hebben geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Als je een goed gebit hebt is de premie voor de aanvullende verzekering duurder dan de kosten voor de periodieke controle.

Welke tandartskosten zitten in het basispakket?

Voor kinderen tot 18 jaar zal er meer worden vergoed dan voor volwassenen via het basispakket. Behandelingen voor kinderen tot 18 jaar welke in het basispakket zitten zijn:

 • terugkerend preventief onderzoek (1 keer per jaar, tenzij meer nodig is);
 • verwijderen van tandsteen;
 • fluoridebehandeling;
 • röntgenfoto’s;
 • vullingen;
 • wortelkanaalbehandeling.

In het basispakket zullen de kosten voor orthodontie niet worden vergoedt. Hiervoor kan een aanvullende verzekering worden afgesloten.

Voor volwassenen zullen er minder behandelingen worden vergoedt via het basispakket. Je zult de kosten dus zelf moeten betalen of een aanvullende tandartsverzekering moeten afsluiten.

Tandartskosten voor volwassenen welke via het basispakket worden vergoedt:

 • Bij zeer ernstige problemen aan de tanden of kaken waarvoor bijzondere tandheelkundige zorg nodig is.
 • Voor bijzondere tandheelkundige zorg die nodig is om te zorgen dat je gebit niet verder achteruitgaat.
 • Als er sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van de mond of het gebit (tand-kaak-mondstelsel).
 • Volwassenen die een uitneembaar kunstgebit nodig hebben voor de boven- en/of onderkaak. Hierbij betaal je wel zelf een eigen bijdrage.
 • De meeste kosten voor de kaakchirurg.

Voor deze behandelingen zal je wel het eigen risico moeten betalen.

Heb ik een aanvullende tandarts verzekering nodig?

De meeste mensen hebben helemaal geen aanvullende tandartsverzekering nodig. Zeker als je een goed gebit hebt en 1 of 2 keer per jaar alleen voor de periodieke controle naar de tandarts gaat. Als je wel een aanvullende verzekering afsluit dan betaal je meer aan premie dan dat je zelf de tandarts rekening zou betalen.

Je kunt zelf berekenen of het voor jou verstandig is om voor 2019 een aanvullende tandarts verzekering af te sluiten.

Heb je een goed gebit?

Als je een goed gebit hebt en je gaat 1 of 2 keer per jaar voor controle naar de tandarts en je hoeft geen bijzondere behandelingen te ondergaan dan is een extra verzekering niet nodig voor jou.

Kosten tandarts opvragen

Om niet voor verassingen te komen staan is het verstandig om aan jouw tandarts te vragen wat de kosten voor de komende 1 of 2 jaar ongeveer zullen worden. Je kunt online ook zien wat de kosten voor bepaalde behandelingen zijn. Aan de hand van deze prijzen kun je globaal een kostenberekening maken. Er kunnen uiteraard altijd onverwachte kosten bovenop komen.

Verzekeraars

De zorgverzekeringen vergelijken en bekijken welke verzekeraars voor jou de beste voorwaarden en premies hanteren. Geef aan voor welk bedrag je verzekerd wilt zijn en bekijk welke verzekeraars hier een aanvullende verzekering voor aanbieden. Dit kun je doen via onze zorgvergelijker.

Wat gaat de verzekering jou kosten?

Als je eenmaal een zorgverzekering hebt gevonden welke voldoet aan jouw wensen met betrekking tot de tandarts vergoeding dan kun je uitrekenen wat een aanvullende verzekering op jaarbasis gaat kosten. Houdt er wel rekening mee dat de goedkoopste zorgverzekering niet de beste dekking hoeft te hebben. Alleen vergelijken op premie is dus niet de juiste manier, kijk ook goed naar de voorwaarden en de dekking van de tandartskosten.

Het kan voorkomen dat een zorgverzekeraar een bepaalde behandeling uitsluit of dat je maar een klein percentage vergoedt zal krijgen.

Acceptatie tandarts verzekering

Als je een aanvullende tandartsverzekering wilt afsluiten dan kan je te maken krijgen met een acceptatieprocedure. De verzekeraar heeft het recht om jou te weigeren een aanvullende verzekering af te laten sluiten. Verzekeraars hanteren bepaalde voorwaarden waarop ze jou zullen beoordelen. Deze voorwaarden kunnen zijn:

Tandartsverklaring: de verzekeraar kan een tandartsverklaring eisen om te kijken of jij in de aankomende jaren een dure behandeling moet ondergaan.

– Invullen van een vragenlijst: je kunt een vragenlijst moeten invullen, deze lijst zal worden beoordeeld door adviseurs van de verzekeraar. Als je wordt afgewezen dan is het verplicht dit te melden bij een andere verzekeraar. Je zult in dat geval wel meer vragen krijgen aangezien een eerdere afwijzing vragen oproept bij een nieuwe verzekeraar.

Wachttijden: bij het afsluiten van een tandartsverzekering kan je te maken krijgen met een wachttijd voor bepaalde behandelingen. Als jij of één van je kinderen een beugel nodig heeft dan krijg je bij de meeste verzekeraars te maken met een wachttijd van een half jaar en soms wel een jaar. Dit betekent dat je in ieder geval de periode van de wachttijd verzekerd moet zijn voor je gebruik kan maken van de desbetreffende zorg. Bij een overstap van een aanvullende verzekering is het verstandig dat je eerst weet of je geaccepteerd bent voor je de huidige verzekering opzegt.

2018-12-03T15:21:23+01:00