Ziektekosten vergelijken 2019
Sinds een maand zijn de zorgpremies voor 2019 bekend en is Nederland massaal aan het vergelijken geslagen. Door de premiestijging van 2019 zijn er de afgelopen jaren nooit zoveel overstappers geweest als dit jaar. Vorig jaar was 6 procent van de verzekerden zich aan het oriënteren om eventueel over te stappen van zorgverzekeraar. Dit jaar is het percentage wat de ziektekosten gaat vergelijken en mogelijk gaat overstappen ruim 36 procent en 12 procent twijfelt nog.
Vergelijken via internet
Het meerendeel van de potentiële overstappers, namelijk 82 procent gaat de ziektekostenverzekering vergelijken via de vergelijking websites. Een andere groep vraagt advies aan familie en vrienden en er zijn mensen die zich laten voorlichten door de zorgverzekeraars.
Eigen risico
Een trend welke voor 2019 is ingezet is het verhogen van het eigen risico. Door het eigen risico te verhogen kan de zorgverzekeraar een korting geven op de zorgpremie welke kan oplopen tot 300 euro op jaarbasis. Per maand bespaar je hier 25 euro mee op de zorgverzekering. Je moet wel rekening houden met het vergrootte financiële risico. Zodra je je eigen risico verhoogd met 500 euro, tot een bedrag van 885 euro dan zul je bij bijvoorbeeld een ziekenhuisopname een behoorlijk bedrag zelf moeten betalen. Je moet hier dus vooraf wel rekening mee houden. Voor alle diensten waar een eigen risico voor betaald moet worden zul je dus zelf tot een bedrag van 885 euro moeten meebetalen.
Restitutiepolis?
Behoorlijk wat consumenten lopen met de vraag of ze voor 2019 een restitutiepolis zullen afsluiten. Men wil het liefst vrije zorgkeuze en dit krijg je met de restitutiepolis. Deze polis is overigens wel duurder dan de naturapolis. Vrije zorgkeuze wil zeggen dat je in alle ziekenhuizen terecht kunt zonder daar extra voor te betalen. Verder zul je minstens 100% van het gemiddeld gecontracteerde tarief vergoed krijgen bij niet-gecontracteerde zorgverleners.
Het is vrij logisch dat een flink gedeelte van de mensen het liefst vrije zorgkeuze wil, maar hier hangt wel een duurder prijskaartje aan. De restitutiepolis zal namelijk in 2019 meer stijgen dan de naturapolis.
Aanvullende verzekeringen
Bij het vergelijken van de zorgverzekeringen worden ook de aanvullende verzekeringen meegenomen. Ruim 30 procent van de vergelijkers zegt ook de aanvullende verzekeringen te vergelijken. De tandarts en de fysiotherapie zijn de twee belangrijkste aanvullende verzekeringen. Als we kijken naar de tandartsverzekering dan kiest bijna 50 procent voor een dekking van 250 euro met een dekkingsgraad van 75 of 100 procent. Bij deze dekking zullen de controles, vullingen en eventuele gebitsreinigingen gedekt zijn.
Fysiotherapie
Een kleine 30 procent van de mensen voegt fysiotherapie toe aan de aanvullende verzekeringen met 9 behandelingen gevolgd door 6 behandelingen. De kosten voor extra fysiotherapie behandelingen zijn nog te overzien. Wil men echter een onbeperkt aantal fysiotherapiebehandelingen dan is dit voor veel mensen niet meer te betalen. Deze optie wordt dan ook steeds minder gekozen, bovendien zijn er ook steeds minder zorgverzekeraars die dit nog aanbieden. Voor 2019 zijn dit er nog maar 5.
Overige opties
Bij het vergelijken van de zorgverzekeringen kun je je ook nog extra verzekeren voor: brillen en lenzen, medicijnen, alternatieve geneeswijzen, anticonceptie, kraamzorg en vaccinaties. Een extra aanvullende verzekering welke ook veel wordt toegevoegd is die voor spoedeisende hulp in het buitenland. Spoedeisende hulp in het buitenland wordt via de basisverzekering vergoedt tot het bedrag welke in Nederland van toepassing is. Als je hulp nodig hebt welke duurder is dan zul je deze zelf moeten betalen. Met een aanvullende verzekering kan je de spoedeisende hulp volledig laten vergoeden.
Kennis
Met de kennis omtrent de zorgverzekeringen is het goed gesteld. Alleen als het gaat om de collectieve zorgverzekeringen dan lopen veel mensen in de val. Het grootste gedeelte van de consumenten gaat er vanuit dat een collectieve zorgverzekering altijd goedkoper is, dit is echter niet het geval. Een ander opvallend punt is dat een derde van de verzekerden niet weet dat je ieder jaar het eigen risico vrijwillig mag verhogen.
Overstappen van zorgverzekering?
Dat er dit jaar meer zorgverzekeringen vergeleken worden dan voorgaande jaren dat zien wij ook op onze website. Maar stappen mensen die vergelijken ook daadwerkelijk over van zorgverzekeraar? Ja, er stappen voor het komend jaar enorm veel mensen over van zorgverzekeraar. Consumenten welke veel zorg nodig hebben en goed verzekerd zijn blijven in de meeste gevallen zitten bij hun huidige verzekeraar.
Goedkopere zorgverzekering
Als je op zoek bent naar een goedkopere zorgverzekering dan loont het zeker om elk jaar de zorgverzekeringen te vergelijken. Je sluit vaak een goedkopere zorgverzekering af en je zult merken dat er verzekeraars zijn met betere voorwaarden dan je huidige zorgverzekeraar. Overstappen kan nog t/m 31 december, als je van deze mogelijkheid gebruik maakt dan zal je huidige zorgverzekering automatisch worden opgezegd. Via onze zorgvergelijker kun je snel en simpel vergelijken.