Aanvullende zorgverzekering
Een aanvullende zorgverzekering kan je afsluiten bovenop de verplichte basiszorgverzekering, het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht. Omdat de basisverzekering niet alle zorg vergoed, is het in veel gevallen raadzaam om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Zeker als je hoge ziektekosten verwacht doordat je bv een beugel moet gaan dragen of naar de fysiotherapie moet of andere extra zorg nodig hebt welke niet in het basispakket zal worden vergoed, is het verstandig als je vooraf een aanvullende zorgverzekering afsluit. Als je de ziektekosten gaat vergelijken zie je vanzelf welke zorg er wel en welke zorg er niet vergoed worden via het basispakket.
Wat is een aanvullende zorgverzekering ?
Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering die je kunt afsluiten voor zorg welke je niet vergoed krijgt via de basiszorgverzekering. Je moet hierbij denken aan tandarts, brillen en contactlenzen, alternatieve geneeswijzen, kraamzorg, orthodontie en fysiotherapie. Voor deze zorg is er de mogelijkheid om je extra te verzekeren via een aanvullende zorgverzekering, er zijn ook zorgverzekeraars welke aanvullende zorgverzekeringen aanbieden voor een bepaalde doelgroep zoals jongeren of gezinnen, iemand die jong is heeft weer andere zorg nodig dan een gezin. Een aanvullende verzekering hoef je niet bij dezelfde zorgverzekeraar af te sluiten waar je ook je basisverzekering hebt afgesloten sommige zorgverzekeraars rekenen wel een hogere premie als je alleen een aanvullend pakket afsluit. Een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht zoals de basis zorgverzekering dat wel is. Je moet er wel rekening mee houden dat hoe meer zorg je aanvullend gaat verzekeren hoe hoger je zorgpremie zal worden, je moet in bepaalde gevallen daarom ook uitrekenen of het niet goedkoper is om bv de tandarts kosten zelf te betalen i.p.v. hiervoor een aanvullende tandartsverzekering te gaan afsluiten.
Je kunt altijd een aanvullende zorgverzekering afsluiten, dit hoeft niet persé op 1 januari, het is wel zo dat er voor bepaalde zorg een wachttijd staat. Als je bijvoorbeeld een ooglidcorrectie moet ondergaan dan kan het zo zijn dat je nu de module hiervoor aanzet maar dat je pas na 6 maanden gebruik kunt maken van de aanvullende zorgverzekering welke de kosten hier voor vergoed.
Acceptatie aanvullende zorgverzekering
Bij het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is de zorgverzekeraar niet verplicht jou te accepteren als klant, dit komt omdat de aanvullende zorgverzekering niet onder de Zorgverzekeringswet valt. De zorgverzekeraar mag zelf bepalen aan wie en onder welke voorwaarden ze zorg aanbieden welke valt onder de aanvullende verzekering. Het staat de zorgverzekeraar dus vrij om jou wel of niet te accepteren voor de aanvullende zorgverzekering. Verder mag de zorgverzekeraar ook een hogere premie berekenen aan ouderen of chronisch zieken, dit is verboden bij de basisverzekering waar buiten de acceptatieplicht ook een premie wordt berekend welke voor iedereen gelijk is ongeacht jouw leeftijd of gezondheid.
Wettelijke mededelingsplicht
Als consument heb je een wettelijke mededelingsplicht, je bent dus verplicht te melden in welke gezondheid je verkeerd het achterhouden van bepaalde aandoeningen is dus strafbaar.
Aanvullende verzekering vergelijken
Net als met de basiszorgverzekering moet je ook de aanvullende zorgverzekering vergelijken, er zit ook hier weer een behoorlijk verschil in de premies en de voorwaarden. Met het vergelijken van de aanvullende verzekeringen kan je dus vele euro’s besparen op je maandelijks te betalen zorgpremie. De vergoedingen in aanvullende verzekeringen verschillen behoorlijk tussen de zorgverzekeraars, vergelijk dus vooraf goed voordat je een aanvullende verzekering afsluit en kom er zo achter of de gekozen verzekering aan jouw wensen voldoet.
Beste aanvullende zorgverzekering
Wat de beste aanvullende zorgverzekering is, dat is voor iedereen verschillend. Als je dus de aanvullende zorgverzekeringen gaat vergelijken dan kan je zelf een pakket samenstellen welke het beste is voor jouw situatie. Als je echt naar de premie van de aanvullende zorgverzekering gaat kijken dan zal er ongetwijfeld een zorgverzekeraar uitkomen welke en goedkoop en een goede dekking biedt, dit is voor jou dan de beste aanvullende zorgverzekering welke je kunt afsluiten. We moeten hier wel opmerken dat de goedkoopste aanvullende zorgverzekering niet de beste aanvullende zorgverzekering hoeft te zijn.
Wel of geen aanvullende zorgverzekering ?
Moet je nu wel of geen aanvullende zorgverzekering afsluiten ? We horen wel eens zeggen dat gezonde mensen geen aanvullende verzekering nodig hebben. Maar dat je nu gezond bent wil niet zeggen dat je dit de rest van het jaar ook bent, je kunt immers zo een ongeluk krijgen of overbelast raken. Je hoeft je natuurlijk niet voor alles extra te verzekeren maar als we kijken naar de basisverzekering dan zien we dat deze steeds kaler aan het worden is en dat de zorg welke enkele jaren geleden nog gedekt werd door de basiszorgverzekering nu niet meer gedekt wordt en voor dit soort zorg is het raadzaam om een aanvullende zorgverzekering af te sluiten.
De tandartsverzekering is eigenlijk een aanvullende verzekering waar je verstandig aan doet om deze in je pakket te plaatsen, je hebt zo maar wat aan je gebit en de tandartsrekening is over het algemeen best prijzig, het is dan een fijn idee dat als je kiespijn hebt je met een gerust hart naar de tandarts kunt. Maar als je eens per jaar voor controle naar de tandarts gaat en eigenlijk nooit iets mankeert dan zou je het risico kunnen nemen om de tandarts niet aanvullend te verzekeren.
Met de handige ziektekosten vergelijker op onze website kun je simpel aangeven welke aanvullende zorgverzekering je wilt afsluiten, je ziet meteen wat dit je per maand gaat kosten en je kunt de aanvullende verzekering online afsluiten.
Kosten aanvullende verzekering
De kosten van de aanvullende verzekering zijn erg verschillend, ook de modules welke je binnen één zorgverzekeraar kunt aanzetten zijn verschillend in prijs. Zo zullen de kosten voor fysiotherapie weer heel anders zijn opgebouwd dan de kosten voor een aanvullende tandartsverzekering.
Opzeggen aanvullende verzekering
Het kan gebeuren dat je de aanvullende verzekering wilt opzeggen omdat je bepaalde zorg niet meer gaat gebruiken, bij de meeste zorgverzekeraars kan je dit tegenwoordig online doen door middel van het uitzetten van de desbetreffende module. Als je zeker wilt weten hoe je de aanvullende verzekering uitzet dan zou je even op de website van jouw zorgverzekeraar moeten kijken.