Zorgverzekeraar VGZ

/Zorgverzekeraar VGZ
Zorgverzekeraar VGZ 2020-09-10T09:40:52+01:00

VGZ

VGZVGZ is één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Samen met Achmea, CZ en Menzis behoort ze tot de grote vier. Onder de branche VGZ vallen verschillende merknamen, waaronder Univé. VGZ heeft geen winstoogmerk en levert zorg toegespitst op de persoonlijke situatie. De organisatie sluit contracten met spraakmakende zorgverleners in de regio, zodat overal in Nederland toegankelijke zorg beschikbaar is. Door te werken met erkende zorginstellingen kan de kwaliteit van zorg gegarandeerd worden. Tegelijkertijd blijven de prijzen van de basisverzekering zeer betaalbaar.

Naar VGZ Zorgverzekering

Basisverzekeringen VGZ

VGZ biedt twee basisverzekeringen aan. De naturapolis draagt de naam ‘VGZ Ruime Keuze’. De inhoud van de basisverzekering is gelijk aan die van andere zorgverzekeraars. De inhoud van het pakket wordt ieder jaar opnieuw bepaald. Gecontracteerde zorg uit de basisverzekering wordt onder deze verzekering voor 100% vergoed. Niet gecontracteerde zorg wordt voor maximaal 80% vergoed, afhankelijk van de zorg in kwestie. De vergoeding wordt bovendien gebaseerd op het gemiddelde tarief van een soortgelijke behandeling bij een gecontracteerde zorgverlener. De nota van een gecontracteerde zorgverlener gaat bovendien rechtstreeks naar VGZ. Je hoeft dus niets voor te schieten.

Restitutiepolis Eigen Keuze

De restitutiepolis van VGZ staat bekend onder de noemer ‘VGZ Eigen Keuze’. Het verschil met de eerder genoemde verzekering laat zich raden: ook niet gecontracteerde zorg wordt voor 100% vergoed. Dit vertaalt zich in een hogere premie. Bezoek je een niet gecontracteerde zorgverlener? Dan zul je de gemaakte kosten eerst moeten voorschieten. Daarna kun je de factuur declareren om het geld terug te krijgen. Houd rekening met de gangbare tarieven voor een behandeling. Vraagt een onafhankelijke zorginstelling een te hoog bedrag? Dan bestaat de kans dat enkel het marktconforme tarief wordt vergoed.

Losse aanvullende verzekering

VGZ heeft haar aanvullende verzekeringen op twee manieren opgedeeld. In de eerste plaats zijn er de losse verzekeringen, met elk hun eigen vergoedingen. De ‘Aanvullend Goed’ module bevat onder meer een budget voor fysiotherapie, 7 behandelingen per jaar, maar ook een vergoeding voor alternatieve zorg. Ook zijn anticonceptiemiddelen vanaf 21 jaar meeverzekerd. ‘Aanvullend Beter’ breidt deze vergoeding uit. Daarnaast heeft de verzekerde iedere drie jaar recht op één complete bril en is er ook een budget voor huid- en voetbehandelingen. De losse verzekeringen kunnen worden aangevuld met een tandartsverzekering. Voor de specificaties van elke module kijk je op de site.

VGZ alles-in-1

In de alles-in-1 pakketten worden aanvullende vergoedingen gecombineerd met een tandartsverzekering. Deze pakketten richten zich op specifieke doelgroepen, zoals jongeren, of gezinnen. Het ‘VGZ Jong’ pakket bevat bijvoorbeeld een vergoeding voor beweegzorg en anticonceptie, terwijl in het ‘VGZ Gezin’ budget zit voor orthodontie voor kinderen onder de 18 jaar. Ook wordt de eigen bijdrage voor kraamzorg gedeeltelijk vergoed. De alles-in-1 pakketten zijn scherp geprijsd en combineren de beste onderdelen van de aanvullende verzekeringen. Wil je de premie laag houden? Dan zijn deze pakketten zeker de moeite waard!

De zorgpremie bij VGZ

Altijd al eens willen weten hoe jouw zorgpremie wordt uitgegeven? Op de site van VGZ vind je een duidelijk overzicht van de uitgaven in de zorg en hoe jouw premie die bekostigd. Het overgrote deel wordt uitgegeven aan ziekenhuiszorg: meer dan 50%. Ver daarachter komen geneesmiddelen, psychologische zorg en huisartsenzorg. Momenteel is bij VGZ geen geld over om de eigen reserves aan te vullen. Op den duur zal dat leiden tot een hogere premie, of een stijging van het eigen risico. De uiteindelijke jaarpremie is gebaseerd op een rekenpremie. Deze wordt ieder jaar door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bekend gemaakt. Deze rekenpremie verandert op basis van de prijsafspraken die worden gemaakt met de zorgverleners.

Eigen risico VGZ

VGZ hanteert, net als iedere zorgverzekeraar, het wettelijk verplichte eigen risico. Dit is het bedrag dat je zelf aan zorg betaalt, voordat je zorgverzekeraar de kosten vergoed. Het eigen risico staat vast en kan jaarlijks stijgen of dalen, afhankelijk van de uitgaven in de zorg. Verwacht je in een jaar weinig tot geen zorgkosten, of wil je extra besparen op de premie? Dan kun je ook kiezen voor een vrijwillig eigen risico. Bij VGZ gaat dit in stappen van €100, -, tot een vastgesteld maximum. Hoe hoger het eigen risico, hoe lager de maandelijkse premie. Als je de volledige premie in één keer betaalt, kun je vaak nog een extra korting krijgen.

Regeling Gespreid Betalen eigen risico

Bij VGZ kun je het verplicht eigen risico in termijnen betalen. Het bedrag blijft gelijk, maar deze aanpak voorkomt een hoge rekening gedurende het jaar. Om deel te nemen aan de regeling is aanmelding verplicht. Een verzekerde kan zich aanmelden vanaf november, om vervolgens in februari te beginnen met het betalen van het eigen risico. Het totale bedrag wordt in tien termijnen afgeschreven. Heb je aan het eind van de rit te veel betaald? Dan wordt dit bedrag teruggestort. Dit gebeurt in het eerste kwartaal van het volgende jaar. Ook is het mogelijk om openstaande facturen in termijnen te betalen. Daarvoor kan het hele jaar door een regeling worden getroffen.

Mijn VGZ

Met mijn VGZ kun je al je zorgzaken online regelen. Zo kun je bijvoorbeeld een declaratie indienen, of een betalingsregeling afsluiten voor openstaande facturen. Ook is het mogelijk om gezinsleden toe te voegen aan je polis, of deze juist van je polis te verwijderen. Uiteraard kun je de verzekering ook wijzigen, bijvoorbeeld door een aanvullende verzekering toe te voegen, of te kiezen voor een ander pakket. Je kunt inloggen op Mijn VGZ met behulp van DigiD. Dat moet je aanvragen bij de overheid. Het aanvragen van een DigiD duurt een aantal weken. Zorg dus dat de aanvraag op tijd wordt verstuurd.

Naar VGZ Zorgverzekering

Overstappen naar VGZ

Overstappen is heel eenvoudig. Sluit voor het eind van het jaar een nieuwe verzekering af, dan wordt je oude zorgverzekeraar automatisch op de hoogte gesteld. Je kunt de klantenservice telefonisch bereiken via 088 – 131 10 50. Het is niet mogelijk om een e-mail te sturen, maar je kunt wel een gesprek starten via de chat. Ook kun je een persoonlijk bericht sturen via Facebook of Twitter!

Ziektekosten vergelijken

Als je een andere zorgverzekering wilt afsluiten dan is het verstandig om vooraf de ziektekosten te vergelijken. Je kunt zo de zorgverzekering afsluiten welke helemaal aan jouw wensen voldoet.