Overstappen zorgverzekering 2019

//Overstappen zorgverzekering 2019

Overstappen zorgverzekering 2019

Overstappen zorgverzekering 2019

Ga jij overstappen van zorgverzekering? De zorgverzekeraars hebben tot 12 november de tijd om hun zorgpremies voor 2019 bekend te maken. Je zult daarna een aanbod ontvangen van de verzekeraar waar je nu verzekert bent. Je kunt na 12 november dus het aanbod van jouw huidige zorgverzekeraar gaan vergelijken met andere zorgverzekeraars. Op onze website zullen vanaf 12 november de zorgpremies voor 2019 online staan. Als je een goedkopere zorgverzekering wilt afsluiten dan kan je dus overstappen naar een andere verzekeraar.

Overstappen naar een andere zorgverzekering tot wanneer kan dat?

Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering dan moet je je huidige zorgverzekering vóór 1 januari 2019 opzeggen. Je moet daarna vóór uiterlijk 1 februari 2019 een nieuwe zorgverzekering afsluiten.

Overstappen van zorgverzekeraar?

Waarom zou je overstappen naar een andere zorgverzekeraar in 2019? Een belangrijke reden is dat je kunt besparen op je zorgpremie. Als je de verschillende verzekeraars vergelijkt dan zul je er achter komen dat je behoorlijk kunt besparen door over te stappen. Een andere reden om de overstap te maken is vanwege de voorwaarden. Het kan zijn dat je huidige zorgverzekering niet meer aansluit bij je persoonlijke wensen. Of dat je gezinssituatie is gewijzigd waardoor je van andere zorg gebruik gaat maken. Zorg welke bij een andere verzekeraar goedkoper is dan bij je huidige zorgverzekeraar.

Een voorbeeld om over te stappen is dat als één van je kinderen een beugel moet dragen. Het loont dan zeker om eens te kijken bij welke zorgverzekeraar je de hoogste vergoeding kunt krijgen. Je zult zien dat je hiermee honderden euro’s per jaar kunt besparen.

Overstappen, hoe werkt het?

 • Je vergelijkt en sluit daarna een nieuwe zorgverzekering af.
 • De nieuwe verzekeraar zal je een bevestiging sturen.
 • De zorgverzekering waar je nu verzekert bent zal automatisch worden opgezegd.
 • Daarna heb je 14 dagen bedenktijd om de overstap (kosteloos) te annuleren.
 • Je zult van je nieuwe zorgverzekeraar de gegevens waaronder je pasje toegestuurd krijgen.

Tips voor het overstappen

Als je gaat overstappen van zorgverzekering dan zijn er enkele tips waar je zeker je voordeel mee kunt doen. Hieronder hebben wij daarom enkele tips voor je waarmee je kunt besparen als je een nieuwe zorgverzekering gaat afsluiten.

1. Vergelijk de zorgverzekeringen aan de hand van jouw persoonlijke wensen en behoeften. Kijk wat jouw dekkingswensen zijn en welke zorg jij denkt nodig te hebben in 2019.

2. Vergelijk zo vroeg mogelijk. Vanaf 12 november kun je beginnen met vergelijken wacht dus niet tot het laatste moment. Neem de tijd om de verzekeraars goed met elkaar te vergelijken.

3. Let goed op de voorwaarden voor dat je een nieuwe zorgverzekering afsluit. Vooral de voorwaarden voor vergoedingen moet je goed tegen het licht houden. Gelden er wachttijden voor een bepaalde vergoeding of is deze er alleen voor bepaalde patiënten? Heeft de verzekeraar contracten gesloten met een bepaalde zorgverlener waar je aan vast zit?

4. Krijg je bij het afsluiten een cadeau of een korting? In de meeste gevallen zul je deze zelf terug betalen dus je laat je hierdoor niet verleiden.

5. Is er een mogelijkheid om de premie voor een jaar vooruit te betalen? In zo een geval heb je recht op een korting welke kan oplopen tot 3% dat is toch €30,- op iedere €1000,-.

Overstappen zorgverzekering 2019

Kan ik tussentijds overstappen?

Je kunt tot 1 februari 2019 overstappen naar een andere zorgverzekeraar daarna niet meer, er zijn echter enkele uitzonderingen.

 • zodra de zorgverzekeraar de voorwaarden wijzigt
 • als je vanuit het buitenland komt en in Nederland gaat wonen
 • Nederlandse belastingplichtige bent maar in het buitenland woont
 • je onverzekerd bent maar wel een zorgverzekering moet afsluiten
 • je 18 jaar bent geworden
 • je militair bent geweest en uit dienst treedt
 • zodra je bij een nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit. De eerder betaalde premie zal je terug krijgen

Bedenktijd

Voordat je gaat overstappen van zorgverzekering heb je natuurlijk de zorgverzekeraars met elkaar vergeleken. Ondanks dat kan het zo zijn dat je toch denkt de verkeerde keuze gemaakt te hebben. Je heb altijd 14 dagen bedenktijd volgens de ‘Wet Koop op afstand’ dus je kunt je keuze nog kosteloos ongedaan maken.

2018-11-12T15:08:47+01:00