Overstappen zorgverzekering

/Overstappen zorgverzekering
Overstappen zorgverzekering 2019-05-15T14:56:13+01:00

Overstappen zorgverzekering

Wil je overstappen van zorgverzekering? Aan het einde van het jaar is het weer mogelijk om over te stappen naar een andere goedkope zorgverzekeraar en ieder jaar stappen er weer ruim 1 miljoen mensen over, de meeste mensen sluiten een goedkopere ziektekosten verzekering af als ze overstappen. Maar wat voor de ene persoon een goedkope zorgverzekering is dat kan voor de ander weer een een dure zorgverzekering zijn, het ligt er namelijk maar net aan welke zorg je nodig denkt te hebben. Als je gaat overstappen van ziektekostenverzekering dan moet je de premie van de basisverzekering goed vergelijken, er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen de verzekeraars. Bij het overstappen van zorgverzekering moet je ook een aantal punten in de gaten houden, anders kan een goedkope zorgverzekering je een hoop geld extra kosten.

Ziektekostenverzekering vergelijken

Overstappen van zorgverzekering wordt over het algemeen gedaan voor een lagere premie, of er wordt een aantrekkelijke overstapkorting aangeboden maar ook de mogelijkheid om een collectiviteitskorting via de werkgever te ontvangen is een reden om over te stappen. Maar ondanks deze mooie kortingen wil het niet altijd zeggen dat de polis ook voordeliger is. De goedkoopste zorgverzekering is namelijk voor iedereen anders, het heeft alles te maken met jouw dekkingswensen, het is daarom altijd verstandig om de ziektekostenverzekeringen te vergelijken. Voordat je de ziektekosten gaat vergelijken zul je wel moeten weten welke zorg je extra verzekerd wilt hebben, bijvoorbeeld fysiotherapie, de tandarts of logopedie, als dit duidelijk is dan kan je de polissen gaan vergelijken.

Bij een lage premie hoort over het algemeen een hoog risico denk hieraan als je gaat vergelijken, verder hebben sommige zorgverzekeraars een contract met bepaalde ziekenhuizen en zorgaanbieders, kijk vooraf of deze in de buurt zijn anders ben je altijd verplicht om verder te reizen als je naar bv het ziekenhuis moet.

Wanneer overstappen naar andere zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering moet voor 1 februari. Als je jouw huidige zorgverzekering hebt opgezegd en je bent nog niet overgestapt voor 1 februari dan krijg je een flinke boete van het Zorginstituut Nederland (voorheen het CVZ), verder riskeer je dat je verstoken blijft van direct noodzakelijke medische hulp of je ontvangt hiervoor een rekening. Je bent namelijk verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Je kunt dus beter al in december overstappen van zorgverzekeraar, waarom zou je wachten tot het laatste moment als je toch al weet dat je wilt overstappen. Als je naast je basisverzekering ook nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten dan is het helemaal raadzaam om op tijd over te stappen omdat je ook nog geaccepteerd moet worden door de nieuwe zorgverzekeraar.

Voor 1 februari moet je nieuwe zorgverzekering afgesloten zijn, je bent dan met terugwerkende kracht verzekerd vanaf 1 januari bij jouw nieuwe zorgverzekeraar. Als je niets doet dan zal je huidige zorgverzekering weer met een jaar worden verlengd.

Premie zorgverzekering

In november zal je van jouw huidige zorgverzekeraar een polisaanbieding en de voorwaarden voor het nieuwe jaar ontvangen, je kunt dan alvast kijken of je mogelijk wilt overstappen van zorgverzekering. Ook de andere zorgverzekeraars komen in november met hun premies en voorwaarden naar buiten zodat je vanaf die tijd de ziektekosten kunt vergelijken. Bij het vergelijken is de premie van de basisverzekering en de aanvullende verzekering belangrijk maar ook de voorwaarden moet je mee nemen bij het vergelijken van zorgverzekeringen.

Opzeggen zorgverzekering

Als je wilt overstappen van zorgverzekering dan moet je wel zorgen dat je op tijd bent met het opzeggen van je huidige ziektekostenverzekering. Je hebt hiervoor de tijd tot 31 december, het beste kan je de opzegging per e-mail of aangetekende brief versturen. Houd wel rekening met vertraging bij de post en de zorgverzekeraar zodat je zeker weet dat je opzegging op tijd zal worden verwerkt en hierdoor voorkomt dat je dubbel verzekerd bent. Als je gaat overstappen van zorgverzekering dan zal de nieuwe zorgverzekeraar in de meeste gevallen de oude zorgverzekering voor je opzeggen, je kunt alleen van deze overstapservice gebruik maken, als je je vóór 1 januari bij de nieuwe verzekeraar aanmeld.

Tussentijds overstappen zorgverzekering

Je kunt ook nog tussentijds overstappen van zorgverzekering, normaal gesproken kan je aan het einde van het jaar overstappen naar een andere basis ziektekostenverzekering maar in bepaalde gevallen kan dit ook tussentijds. Hieronder staan de omstandigheden waaronder je tussentijds mag overstappen van zorgverzekering:

  • Als de zorgverzekeraar de voorwaarden wijzigt
  • Je vanuit het buitenland komt en in Nederland gaat wonen
  • Je in het buitenland woonachtig bent maar een Nederlandse belastingplichtige bent
  • Je onverzekerd bent maar wel verzekeringsplichtig
  • Je 18 jaar bent geworden
  • Je gaat scheiden
  • Je uit militaire dienst treedt
  • Je bij een nieuwe werkgever een collectieve zorgverzekering afsluit

Overstappen zorgverzekering met kado…

Verschillende zorgverzekeraars bieden een kado aan als je besluit om overstappen van zorgverzekering maar bedenk dat er geen gratis kado”s worden weg gegeven. Je betaald dit kado namelijk zelf via de premie voor de zorgverzekering. Dus overstappen van zorgverzekering voor een kado is niet de meest verstandige keuze.

Als je gaat overstappen van zorgverzekering dan is de zorgverzekeraar verplicht jouw te accepteren voor het wettelijk verzekerde basispakket, ook al behoor je tot een risico groep en heb je meer zorg nodig dan de gemiddelde consument. Er mag ook geen hogere premie berekend worden aan ouderen of chronisch zieken. Voor de aanvullende verzekering geldt geen acceptatieplicht, er kan om een medische verklaring worden gevraagd die je verplicht bent naar waarheid in te vullen.

Betalingsachterstand

Als je een betalingsachterstand hebt bij je huidige zorgverzekeraar dan is het niet mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekeraar, je bent nu eenmaal verplicht een basisverzekering af te sluiten en deze op tijd te betalen. Ook als je al een betalingsregeling hebt getroffen met je zorgverzekeraar dan nog is het niet mogelijk om over te stappen, de ervaring is namelijk dat iemand die overstapt het openstaande bedrag bij de oude zorgverzekeraar niet meer zal aflossen. Als je dus van plan bent om over te stappen naar een andere zorgverzekering dan zul je geen betalingsachterstand moeten oplopen. Indien je wel een betalingsachterstand hebt opgelopen en je lost deze voor 31 december af dan is het wel mogelijk om over te stappen van zorgverzekering.

Meldpunt overstapproblemen

Het kan altijd gebeuren dat je problemen ondervind bij het overstappen van zorgverzekeraar, deze problemen kan je melden bij het Meldpunt Consument en zorg van de NPCF. De NPCF zet zich in voor betere, veilige en betaalbare zorg en kan jouw probleem wellicht oplossen.

Zorgverzekering vergelijken en overstappen

Via onze website kan je de vele ziektekostenverzekeringen vergelijken en als je een zorgverzekering hebt gevonden welke aan jouw wensen voldoet dan kan je deze direct afsluiten. Met onze vergelijkings-module weet je zeker dat je nooit teveel zult betalen als je gaat overstappen van zorgverzekering. Door over te stappen van zorgverzekering kan je op jaarbasis vele honderden euro’s besparen.