Ziektekosten vergoeding

/Ziektekosten vergoeding
Ziektekosten vergoeding 2015-03-25T16:22:15+01:00

Je wilt weten welke ziektekosten je vergoed krijgt via jouw zorgverzekering, er zijn ziektekosten welke vergoed worden vanuit de basisverzekering maar niet alle kosten worden vergoed daarom is het verstandig om voor bepaalde ziektekosten je aanvullend te verzekeren.

Welke ziektekosten worden vergoed

Als je ziektekosten gaat vergelijken aan het einde van het jaar dan wil je natuurlijk weten welke ziektekosten er vergoed gaan worden. Je kunt daar dan zelf op inspelen door je aanvullend te verzekeren tegen bepaalde ziektekosten waar jij denkt gebruik van te gaan maken het komende jaar.
Voor sommige ziektekosten kan je dit vooraf al weten, zo weet je in de meeste gevallen wel of je het aankomende jaar een nieuwe bril of contactlenzen moet hebben of dat je een beugel gaat dragen en in de meeste gevallen ook of je in het komende jaar gebruik gaat maken van de kraamzorg. Als je al weet welke zorg je nodig gaat hebben in het nieuwe jaar en welke zorg er vergoed zal worden dan maakt het de keuze voor een nieuwe ziektekosten verzekering makkelijker. Als je dan de ziektekosten gaat vergelijken dan kun je al aangeven welke zorg je aanvullend verzekerd wil hebben en je ziet meteen wat dit je maandelijks extra gaat kosten.

Voor veel zorgkosten kan je vooraf ook al weten of deze wel of niet vergoed zullen worden, zo is het algemeen bekend dat je één keer in de 3 jaar een nieuwe bril mag uitzoeken tot een bepaald bedrag, in dezelfde periode mag je ook de kosten voor je contactlenzen declareren tot 50 euro.

Voor andere ziektekosten is het weer moeilijker te bepalen of je hier wel of geen gebruik van zult maken, zo weet je in veel gevallen niet of je naar de fysiotherapeut zal gaan. Je kunt natuurlijk op zeker spelen en voor alle onvoorziene ziektekosten een aanvullende verzekering af gaan sluiten maar dit loopt aardig in de papieren en dit is dan ook geen optie.

Medicijnen vergoeding

Als je medicijnen nodig hebt is het ook altijd maar de vraag of je deze wel of niet vergoed zult krijgen, de medicijnen welke je huisarts of specialist voorschrijft worden over het algemeen wel vergoed door de zorgverzekeraar, in enkele gevallen zul je een eigen bijdrage moeten betalen voor het medicijn.

Op de website Medicijnkosten.nl kan je precies nakijken of het medicijn welke voor jou is voorgeschreven zal worden vergoed en hoeveel er zal worden vergoed. Ook zie je wat eventueel jouw eigen bijdrage is en of er mogelijk een goedkoper alternatief op de markt is.
De meeste zorgverzekeraars vergoeden alleen de goedkopere variant van een medicijn met dezelfde werkzame stof. Een zorgverzekeraar bepaalt zelf welke variant hij vergoedt. Als u toch de duurdere variant van een medicijn gebruikt en de arts heeft dit voorgeschreven, dit kan als u allergisch bent voor het goedkopere medicijn, dan krijgt u dit wel vergoed. Dit kan overigens alleen als dit medicijn is opgenomen in het basispakket van uw zorgverzekering.