Zorgverzekeraar CZ stopt met vergoeden alternatieve geneeswijzen

//Zorgverzekeraar CZ stopt met vergoeden alternatieve geneeswijzen

Zorgverzekeraar CZ stopt met vergoeden alternatieve geneeswijzen

CZ zorgverzekeringZorgverzekeraar CZ zal met ingang van het nieuwe jaar een aantal alternatieve geneeswijzen niet meer vergoeden. CZ kreeg van klanten signalen dat deze alternatieve geneeswijzen als ‘belachelijk’ werden bestempeld. Het gaat om de volgende therapieën: reïncarnatietherapie, ayurvedische geneeskunde, craniosacraal therapie, energetische geneeskunde, kinesiologie en fytotherapie. Klanten vinden het belachelijk dat er veel van hun premie naar dit soort therapieën gaat. Inmiddels is er een petitie gestart door therapeuten en patiënten die van deze zorg gebruik maken, deze is bijna 20.000 keer getekend. De petitie zal morgen worden overhandigd aan zorgverzekeraar CZ.

Onafhankelijk onderzoek

Marktonderzoeker GFK heeft in opdracht van CZ een onderzoek uitgevoerd waaruit naar voren kwam dat meer dan 25 procent tegen het vergoeden van reïncarnatietherapie is. Er is maar 12 procent van de verzekerden voor de vergoeding van deze therapie. Hierdoor heeft CZ besloten dit uit de aanvullende verzekering te halen.

Klachten

CZ laat weten dat er al langer klachten waren tegen de vergoeding voor bepaalde alternatieve geneeswijzen. Ondanks dat de bovengenoemde alternatieve geneeswijzen niet meer vergoedt zullen worden in 2019 blijven er nog genoeg over. Acupunctuur, chiropractie, homeopathie, natuurgeneeskunde en osteopathie zullen bijvoorbeeld gewoon in het pakket blijven van de zorgverzekeraar.

Tegenstanders

De tegenstanders van de vergoedingen lieten weten niet meer mee te willen betalen aan deze ‘belachelijke’ therapieën. Na de uitzending van Zondag met Lubach werd de tegenstand alleen maar heftiger. In de uitzending werd nog eens uitgelicht dat er een scheiding moet komen tussen geneesmiddelen en ‘onbewezen ideetjes’. Als voorbeeld werd reïncarnatietherapie genoemd, hierbij kan een patiënt onder begeleiding van een therapeut terug keren naar een vorig leven.

Een woordvoerder van CZ liet weten dat de weerstand tegen de vergoeding steeds groter werd. Klanten wilde niet langer mee betalen aan deze therapieën waarvan het effect nooit bewezen is en dreigde over te stappen naar een andere zorgverzekeraar.

Zorg vergoedingen 2019

Andere zorgverzekeraars blijven de genoemde alternatieve geneeswijzen wel vergoeden. Als je dus van een dergelijke therapie gebruik wilt blijven maken en deze vergoedt wilt hebben dan zou je kunnen overstappen. In onze zorgvergelijker staan alle zorgverzekeraars vermeld en hierin kun je zien wat wel en niet meer vergoedt zal worden in 2019.

2018-11-29T14:42:13+01:00