CZ

/CZ
CZ 2020-09-10T09:35:54+01:00

CZ zorgverzekering

CZ zorgverzekeringCZ zorgverzekering is één van de grootste zorgverzekeraars van Nederland. Het concern staat steevast in de top drie en geniet algemene bekendheid. Met een marktaandeel van ongeveer 20% heeft CZ een grote groep verzekerden. De verzekeraar biedt diverse basis- en aanvullende verzekeringen, die aansluiten bij de verschillende doelgroepen binnen het klantenbestand. Onder het concern valt niet alleen het merk CZ zelf, maar vallen ook CZdirect, Just, Ohra en Nationale Nederlanden.

Naar CZ Zorgverzekering

Basisverzekering van CZ

Bij CZ heeft de klant de keuze uit drie basisverzekeringen. De ‘Zorgbewustpolis’ is de instapverzekering, met een instappremie en het verplichte eigen risico zonder toevoegingen. Dit is een naturapolis, waarbij declaraties online worden ingediend. Ook alle communicatie verloopt digitaal. De Zorg-op-maatpolis is een naturabasisverzekering en is het meest gekozen pakket. Bij deze polis kun je de communicatie met CZ ook per post ontvangen. De restitutie basisverzekering is de ‘Zorgkeuzepolis’. De premie van deze polis ligt wat hoger, maar met deze verzekering kun je zelf bepalen naar welke zorgverlener je gaat (mits de aanbieder een redelijk bedrag vraagt).

Aanvullende verzekeringen CZ

De aanvullende verzekeringen van CZ zijn zeer divers. Er zijn vier algemene pakketten, die variëren in prijs. ‘Aanvullend start’ is het goedkope aanvullende pakket, waarmee je verzekerd bent voor spoedhulp in het buitenland en medisch noodzakelijk vervoer terug naar Nederland. ‘Aanvullend basis’ dekt dit ook, maar dit pakket bevat ook fysiotherapie (9 afspraken per jaar) en een budget voor alternatieve zorg. Naarmate de pakketten duurder worden, neemt het aantal afspraken en het budget voor alternatieve zorg gestaag toe. Meer informatie over de pakketten is te vinden op de site.

Student of 50+ bij CZ

Naast de algemene pakketten biedt CZ ook leeftijdsgebonden aanvullende verzekeringen. Zo bevat het pakket ‘Aanvullend Jongeren’ een aantal keer fysiotherapie en een tandartsverzekering. ‘Aanvullend gezinnen’ komt met een verzekering voor orthodontie voor jonge kinderen en het ‘Aanvullend 50+’ bevat zowel fysiotherapie, als een teruggave van de eigen bijdrage op gehoortoestellen. Bovenop deze aanvullende verzekeringen komen de tandartsverzekeringen. Zo heeft CZ een compleet aanbod voor al haar klanten.

Gecontracteerde zorg bij CZ

CZ maakt afspraken met zorgverleners en legt deze afspraken vast in contracten. Hiermee kan de kwaliteit van de zorg worden gewaarborgd. Ook blijft de zorg betaalbaar. Zorgverleners waarmee CZ een contract heeft afgesloten worden altijd 100% vergoed. De zorg die vergoed wordt, is afhankelijk van het gekozen pakket. De eerder genoemde Zorgkeuzepolis is een restitutiepolis. Dit betekent dat je vrije zorgkeuze hebt en dus ook terecht kunt bij zorgverleners waar CZ geen afspraken mee gemaakt heeft. Bij de overige verzekeringen wordt een deel van de gemaakte kosten bij niet aangesloten zorginstellingen vergoed.

Voordelen van de Zorgvinder

De Zorgvinder van CZ laat zien met welke zorgverleners CZ een contract heeft afgesloten. Ook zie je actuele wachttijden en beoordelingen van patiënten. Op deze manier kunnen patiënten een duidelijk beeld vormen van een zorginstelling, bijvoorbeeld een ziekenhuis. De actuele wachtlijst kan een belangrijke factor zijn in de ziekenhuiskeuze. Ook de tarieven van een behandeling spelen een rol, zeker bij een bezoek aan zelfstandige behandelcentra. Deze tarieven zijn, waar mogelijk, ook opgenomen in de Zorgvinder.

Het eigen risico bij CZ

Het verplichte eigen risico staat in 2019 opnieuw op €385,-. Je betaalt het eigen risico bij het bezoek aan een specialist, of een onafhankelijke zorgverlener. Niet alle zorg valt onder het eigen risico. Een bezoek aan de huisarts, de griepprik voor ouderen of een bezoek van een verloskundige zijn vrijgesteld. Soms is wel een eigen bijdrage vereist. Bij CZ kun je het verplichte eigen risico ook verhogen naar €885,-. De maandelijkse premie gaat dan omlaag. De totale besparing is afhankelijk van het gekozen pakket en je persoonlijke situatie. Het eigen risico kan ook gespreid voldaan worden, in meerdere termijnen.

Inzicht in je zorgkosten

De declaratie app van CZ toont alle zaken omtrent je zorgverzekering. Je gekozen verzekering wordt getoond, samen met actuele vergoedingen. De status van een vergoeding, zoals de brillenvergoeding, is meteen helder. Ook toont de app de stand van het eigen risico en de betaalde of openstaande nota’s. De gemaakte kosten zijn zo inzichtelijk en op ieder moment op te vragen. Heb je een factuur ontvangen van een zorgverlener? Dan kun je die eenvoudig indienen. Een foto van de nota is direct te versturen en wordt dan meteen in behandeling genomen.

Zorgpas aanvragen

De zorgpas van CZ is geldig in Nederland en bij enkele zorgverleners in Duitsland en België. Om problemen in het buitenland te voorkomen is het verstandig om een Europese Zorgpas (EHIC) aan te vragen voor je op reis gaat. Dankzij deze pas weten zorgverleners dat de rekening betaald wordt door CZ. Je hoeft dus zelf niets voor te schieten. De pas is in veel opzichten gelijk aan de CZ zorgpas, maar heeft een aparte achterkant.

Oude verzekering opgezegd

Een contract met een zorgverzekeraar loopt in principe tot het eind van het jaar. Wel kun je tegen het eind van de looptijd een nieuwe zorgverzekeraar uitzoeken. Vaak gebeurt dat in de laatste maanden van het jaar, als de nieuwe premies bekend zijn. Wil je overstappen naar CZ? Meld je dan aan op de website, of neem telefonisch contact op. Je oude verzekering wordt automatisch opgezegd. Heb je vragen over een basisverzekering, of een aanvullend pakket? De CZ zorgadviseurs staan je graag te woord en helpen je met het beantwoorden van al je prangende vragen.

Naar CZ Zorgverzekering

Contact met CZ

CZ heeft 18 servicekantoren door heel Nederland. Je kunt daar terecht voor al je zorggerelateerde vragen. Je kunt ook telefonisch contact opnemen via 088-555-7777. De klantenservice is doordeweeks geopend van 8:00 tot 21:00 uur en op zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur. Je kunt je vraag ook opsturen via het contactformulier. Op dit formulier geef je aan waar de vraag over gaat en laat je een aantal persoonlijke gegevens achter. Hoe duidelijker de vraag, hoe beter het antwoord. Heb je liever direct bericht terug? Stuur je vraag dan in via Twitter, Facebook of Whatsapp. Je ontvangt dan binnen 3 uur een antwoord.