Het stappenplan: Overstappen van zorgverzekering

//Het stappenplan: Overstappen van zorgverzekering

Het stappenplan: Overstappen van zorgverzekering

Stappenplan overstappen zorgverzekering

Overstappen van zorgverzekering? Honderdduizenden mensen lopen weer met de gedachte om een overstap naar een andere zorgverzekeraar te maken. De premies en de voorwaarden voor 2019 zijn inmiddels weer bekend dus het vergelijken van de ziektekostenverzekering kan weer beginnen. Misschien ben je wel erg tevreden met je huidige zorgverzekeraar maar zijn de voorwaarden of de premie voor 2019 gewijzigd waardoor een overstap een betere keuze blijkt te zijn. Het is verstandig om ieder jaar de zorgverzekeringen te vergelijken, zo zul je altijd goed verzekerd zijn tegen de voor jou laagste premie.

Overstappen

Als je niet tevreden bent met jouw huidige zorgverzekeraar dan is het nu de tijd om over te stappen. Veel mensen denken nog steeds dat dit een behoorlijk karwei is maar niets is minder waar. Dit is ook de reden dat de Rijksoverheid een campagne is gestart onder de noemer, ‘Ik regel mijn zorg goed!’. Hiermee laten ze de consument weten dat overstappen van zorgverzekering niet zo tijdrovend en ingewikkeld is als veel mensen denken. Je kunt namelijk zelf online of telefonisch een nieuwe zorgverzekering afsluiten en de nieuwe zorgverzekeraar zal jouw huidige zorgverzekering opzeggen.

Om het allemaal wat inzichtelijker te maken hebben wij een stappenplan geschreven zodat het nog makkelijker is om naar de zorgverzekeraar over te stappen welke het beste bij jouw wensen aansluit.

Overstappen van zorgverzekering is sneller en eenvoudiger te regelen dan veel mensen denken. Online kun je met enkele muisklikken de zorgverzekeraars vergelijken en daarna direct overstappen.

1. Welke zorg heb je nodig?

Allereerst moet je voor je zelf nagaan welke zorg je in 2019 nodig denkt te hebben. Ben je van plan een beugel te gaan dragen? Of heb je jaarlijks meerdere fysiotherapie behandelingen nodig? Dan heb je meer zorg nodig dan alleen de zorg welke in het basispakket zit. Bekijk wat je hiervoor maandelijks bij je huidige verzekeraar kwijt bent aan premie. Daarna ga je de ziektetkostenverzekering vergelijken op premie en op de voorwaarden. Mocht blijken dat je voor dezelfde zorg minder premie betaald bij een andere zorgverzekeraar dan is overstappen voor jou wenselijk.

2. Verhogen van het eigen risico

Om de maandelijkse premie te verlagen kan je overwegen om het verplichte eigen risico te verhogen. Voor 2019 is het verplichte eigen risico net als dit jaar 385 euro. Als je verwacht in 2019 niet of nauwelijks gebruik te gaan maken van de zorg dan kan je overwegen het eigen risico te verhogen. Je mag dit doen tot maximaal 500 euro, zodat het eigen risico uitkomt op 885 euro. Als je het eigen risico verhoogt dan kan de korting op de maandpremie oplopen tot 25 euro.

Als je het eigen risico verhoogt dan is het wel verstandig om geld achter de hand te hebben voor het geval je wel zorg nodig gaat hebben. Je zult dan namelijk tot het bedrag waarmee je het eigen risico hebt verhoogd zelf moeten bijdragen in de kosten.

3. Zorgverzekeringen vergelijken

Zoals met alle verzekeringen of abonnementen die we afsluiten is het ook met de zorgverzekering verstandig om deze goed te vergelijken. Je kunt zelf alle premies en voorwaarden noteren en deze met elkaar vergelijken maar je kunt ook de zorgvergelijker gebruiken. Met de zorgvergelijker kun je zelf jouw wensen aangeven en met enkele muisklikken de ziektekostenverzekering vergelijken en daarna direct de gewenste verzekering afsluiten.

Bij het vergelijken van de zorgverzekeringen moet je wel rekening houden met de verschillende soorten verzekeringen. Met de natura verzekering kan je bijvoorbeeld niet bij alle zorgverleners terecht. En bij een restitutiepolis heb je volledig vrije zorgkeuze. Dit zijn punten die belangrijk zijn bij jouw afweging over te stappen naar een andere verzekeraar.

Als je voor 31 december 2018 overstapt naar een andere zorgverzekeraar dan zal je huidige zorgverzekering automatisch worden opgezegd.

4. Tot wanneer overstappen?

Vanaf 12 november is het mogelijk om een andere zorgverzekeraar uit te kiezen. Je hebt de tijd tot 31 januari 2019 om over te stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar. Je moet dan wel zelf voor 31 december 2018 je huidige zorgverzekering opzeggen. Ondanks dat je per 1 februari over bent gestapt ben je wel met terugwerkende kracht verzekerd vanaf 1 januari bij je nieuwe zorgverzekeraar. De premie welke je voor de maand januari hebt betaald aan je oude verzekeraar zal worden terug gestort.

Als je voor 1 januari 2019 een nieuwe zorgverzekering afsluit dan zal de nieuwe verzekeraar je huidige verzekering opzeggen.

5. Aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar

Als je tevreden bent met je huidige verzekeraar maar je kunt bij een andere verzekeraar een betere of goedkopere aanvullende verzekering vinden dan mag je deze daar afsluiten. Je bent dan voor je basisverzekering bij een andere verzekeraar verzekerd dan voor je aanvullende verzekering. Je moet er wel rekening mee houden dat de zorgverzekeraar van de aanvullende verzekering een ‘administratieve opslag’ kan doorberekenen en dit kan variëren van 20 tot 50% bovenop de premie. Let hier dus op als je je wilt verzekeren bij twee verschillende verzekeraars.

Ga je overstappen van aanvullende verzekering? Doe dit pas als je zeker weet dat je bent geaccepteerd door de verzekeraar. Bij een basisverzekering geldt een acceptatieplicht maar bij een aanvullende verzekering is dit niet het geval. De verzekeraar mag je dus weigeren voor de aanvullende verzekering.

Overstappen? Alles op een rijtje

– Kijk of het voor jou loont het eigen risico te verhogen. Als je het eigen risico verhoogt naar 885 euro dan kan je maandelijks ongeveer 25 euro op je premie besparen.

– Beslis welk soort verzekering je wilt afsluiten. Wil je een naturapolis, restitutiepolis, combinatiepolis of budgetpolis? Heb je veel zorg nodig en wil je naar de zorgverlener van jouw keuze? Dan is de restitutiepolis de ideale optie voor jou. Heb je daarentegen bijna nooit zorg nodig en regel je alles graag zelf online dan kun je wellicht volstaan met de budgetpolis. Buiten dat de ene polis meer keuzevrijheid garandeert dan de andere zit er qua premie een behoorlijk verschil in de verschillende soorten polissen.

– Ziektekostenverzekering vergelijken is iets wat je altijd zou moeten doen. De voorwaarden en de premies met elkaar vergelijken en sluit zo de zorgverzekering af welke helemaal aan jouw wensen voldoet. Het vergelijken en overstappen neemt weinig tijd in beslag met de handige zorgvergelijker.

Overstappen kan tot 31 januari 2019, je moet dan wel zelf je huidige verzekering voor 31 december 2018 opzeggen. Wil je eerder overstappen? Dan is het verstandig om dit voor 31 december 2018 te doen, je huidige zorgverzekering zal dan automatisch worden opgezegd.

– Als je een betalingsachterstand hebt opgelopen bij je zorgverzekeraar dan is het niet mogelijk om over te stappen. De zorgverzekeraar mag wel jouw aanvullende verzekering stopzetten.

Bedenktijd

Als je online overstapt dan heb je via de ‘Wet Koop op afstand’ 14 dagen bedenktijd. In deze periode kan je de verzekering kosteloos annuleren.

Wij hopen dat je na het lezen van dit artikel inziet dat overstappen van zorgverzekering minder moeilijk is dan dat het misschien lijkt.

2018-12-03T13:07:43+01:00