Zorgpremie 2019 waar opletten?

//Zorgpremie 2019 waar opletten?

Zorgpremie 2019 waar opletten?

Zorgpremie 2019 wijzigingen

De zorgpremie voor 2019 zal flink veranderen. Het belangrijkste om te weten is dat de zorgpremie omhoog zal gaan. In sommige gevallen kan het wel met een flink bedrag zijn. Dit heeft te maken met allerlei ontwikkelingen op zorggebied die in Nederland gaande zijn. Wanneer je dus je nieuwe zorgverzekering moet afsluiten, dan is het wel van groot belang om te weten wat er allemaal veranderd is. Zo kan je precies zien welk effect dit op jouw verzekering heeft en of je misschien bij een andere verzekeraar beter af bent. Let daarom op de volgende zaken.

Premie omhoog

Het belangrijkste om te weten over de zorgpremie 2019 is dat deze omhoog gaat. De prijs zal zo’n 10 euro per maand duurder uitvallen dan in 2018 het geval was. Dat betekent dat je gemiddeld zo’n 120 euro meer per jaar kwijt bent aan je premie. Wel is het zo dat er wat kleine verschillen zitten in de mate waarin de premie is gestegen tussen de zorgverzekeraars. Het verschil heeft onder andere te maken met de manier waarop ze er zelf mee omgaan en welke effecten dit heeft op de prijs. Denk bijvoorbeeld aan het feit of een verzekeraar voldoende reserve heeft opgebouwd.

De zorgpremies voor 2019 zijn gestegen, de stijging kan oplopen tot 120 euro per jaar.

Redenen voor de stijging

Er zijn verschillende redenen voor de stijging van de zorgpremie in 2019 aan te voeren. Zo is er bijvoorbeeld sprake van hogere kosten in de zorg. Daarnaast stijgen de lonen in de zorg. Beide punten zijn misschien wel de twee belangrijkste ontwikkelingen die de zorgpremie duurder maken. Die ontwikkeling is dan ook terug te zien in de prijzen voor de premies. Ook speelt mee dat het eigen risico gelijk blijft. Dit heeft ook een effect. Aan de andere kant speelt zoals eerder gezegd wel ook mee hoe de verzekeraars hier afzonderlijk zelf tegenaan kijken. Zij hebben hier nog een bepaalde mate van invloed op.

Gelijk eigen risico

Een belangrijke factor als het gaat om de zorgpremie 2019 is het gelijk blijven van het eigen risico. In 2018 was dit 385 euro. Ook in 2019 zal dit het minimale bedrag voor eigen risico zijn. In de plannen van de regering is al opgenomen dat het eigen risico niet zal stijgen gedurende de tijd dat deze regering aan de macht is. Ook was toen al duidelijk dat er wel stijgingen in de premies zouden komen. Dit houdt verband met het gelijk blijven van het eigen risico, zo staat in de plannen. Tot op heden is dat dan ook het geval gebleken.

Nu direct vergelijken

Zelf verhogen

Het is natuurlijk wel mogelijk om het eigen risico zelf wat hoger te maken. Dit heeft een direct effect op je zorgpremie voor 2019. Je kunt maximaal 500 euro bovenop de 385 euro van het minimum leggen. Zo kom je dan dus op een eigen risico van 885 euro. Wanneer je je eigen risico verhoogt, kan je bij vrijwel alle zorgverzekeraars een zogenaamde premiekorting krijgen. Daardoor kan je dus de kosten voor de zorgpremie die je moet afdragen zelf wel iets lager maken. Op die manier kan je dus in theorie ook de stijging van de kosten opvangen. Al moet je wel meer zelf betalen.

Op onderzoek uitgaan

Wanneer je ontdekt dat je meer kwijt zal zijn aan de zorgpremie voor 2019 bij je huidige verzekeraar, dan is het een optie om een andere verzekeraar te zoeken. De premies kunnen door verschillende zaken immers best van elkaar verschillen. Het is dan dus slim om een vergelijking tussen de vele mogelijkheden te maken. Op die manier zorg je ervoor dat je altijd de best mogelijke deal vindt. Dit kan je heel gemakkelijk en snel online doen, dus het hoeft ook geen onnodige tijd te kosten om dit voor elkaar te krijgen. Zo heb je alles direct duidelijk in kaart.

Door de zorgpremies te vergelijken kan je een zorgverzekeraar vinden welke wellicht een stuk goedkoper is dan je huidige.

Op tijd wisselen

Wel is het van groot belang om op tijd te wisselen. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat je voor het einde van het jaar 2018 je oude verzekering moet hebben opgezegd. Wanneer je zorgpremie voor 2019 elders lager kan zijn, dan moet je ook zorgen dat je voor 31 januari van dat jaar alles in orde hebt gemaakt met je nieuwe verzekeraar. Deze actie is nodig om te zorgen dat alles op een goede manier verloopt en je gewoon goed verzekerd bent onder de voorwaarden die jij wenst. Wanneer je dit op tijd doet, dan ben je met terugwerkende kracht vanaf 1 januari verzekerd.

Meer dan de zorgpremie 2019

Het is belangrijk om je goed te beseffen dat er meer verandert dan alleen de zorgpremie 2019. Ook de inhoud van de pakketten van de zorgverzekeringen zullen veranderen. Dat betekent dus bijvoorbeeld dat een aantal zaken niet meer in de basisverzekering zijn opgenomen. Het is dus vooral ook belangrijk om hier goed naar te kijken. Mogelijk is het belangrijk geworden om ook aanvullend verzekerd te zijn. In dat geval moet je dus andere verzekeringen met elkaar gaan vergelijken om tot een goede optie te komen voor jouw situatie. Let hier goed op wanneer je aan de slag gaat.

Ook omgedraaid

Omgedraaid is het voor de zorgpremie 2019 ook zo dat het goed kan zijn dat er nieuwe zaken in de basisverzekering zijn opgenomen die er voorheen niet in zaten. In dat geval is het dus juist zo dat de basisverzekering misschien voortaan wel voldoende kan zijn. De premie is dan wel omhoog gegaan, maar je hebt een minder uitgebreide verzekering nodig waardoor je misschien nog altijd beter af bent dan voorheen. In dat geval is het ook zeer belangrijk om goed na te gaan wanneer je voor welke verzekeraar moet kiezen. Om via deze weg de best mogelijke deal te krijgen.

Alles op een rij

Er zijn al met al flink wat zaken veranderd rondom de zorgverzekering en de zorgpremie voor 2019. De zaken die hier beschreven staan zetten het in ieder geval goed voor je op een rij zodat je in ieder geval weet waar je rekening mee moet houden. Wanneer je tijdig weet dat je iets moet of wilt veranderen, dan kan je daar dus je voordeel mee doen. Het is vooral ook belangrijk om goed op te letten en er zeker van te zijn dat je met de best mogelijke deal verder gaat in het nieuwe zorgjaar.

2018-11-23T17:18:59+01:00