Zorgverzekering 2017 flink duurder

//Zorgverzekering 2017 flink duurder

Zorgverzekering 2017 flink duurder

Vorige week op prinsjesdag werd er nog gemeld dat de zorgpremie in 2017 ongeveer 3,5 procent zou stijgen maar dit blijkt toch even anders. De zorgverzekeraars hadden al hun twijfels over de positieve berichtgeving omtrent de zorgpremie door het kabinet. Vandaag heeft de eerste zorgverzekeraar DSW de premie voor de zorgverzekering voor 2017 bekend gemaakt en deze is maar liefst 9,4 procent hoger dan dit jaar!

Zorgverzekering bijna 10 euro duurder

Door de enorme stijging van de zorgpremie betaal je volgend jaar voor de basisverzekering 108 euro, op jaarbasis is dit 1.296 euro. Dit jaar koste deze zelfde basisverzekering bij DSW nog 98,75 euro per maand (1.185 euro op jaarbasis). DSW is altijd de eerste zorgverzekeraar die de premie voor het volgend jaar bekend maakt, dit doen ze een week na prinsjesdag. De andere zorgverzekeraars zullen half november de premies bekend maken.

Reden prijsstijging

De redenen voor de flinke prijsstijging van de zorgpremie zijn volgens directeur Chris Oomen, de dure innovatieve medicijnen, uitbreiding van het basispakket en hogere kosten bij verzekeraars voor de wijkverpleging. Verder zien de zorgverzekeraars hun miljarden reserves slinken.

Vorig jaar stak DSW nog bijna 77 miljoen euro aan reserves in een lagere zorgpremie dat was 145 euro per verzekerde. Dit jaar zal er 94 euro per verzekerde opzij gezet worden om de reserves op een verantwoord niveau te houden. De reserves moeten op peil blijven om de hoger uitvallende zorgkosten op te kunnen vangen.

Premiedemping

Vorig jaar staken zorgverzekeraars samen 2 miljard euro in premiedemping. Het kabinet ging er vanuit dat ook dit jaar dit bedrag weer gehaald zou worden. Andere zorgverzekeraars hebben ook al laten weten niet zulke grote bedragen als vorig jaar te kunnen teruggeven.

Woedend over stijging zorgpremie

Belangenorganisatie Patiëntenfederatie Nederland is woedend over de stijging van de zorgpremie voor volgend jaar. Alle koopkrachtberekeningen zijn uitgegaan van een stijging van 3,50 euro, nu volgt er een stijging welke 3 keer zo hoog is. Het eigen risico is al 385 euro per jaar en daar komt nu ook deze verhoging van de premie nog eens bij. In de kamer zijn inmiddels al vragen gesteld over de enorme verhoging van de zorgpremie.

2016-09-27T10:53:45+01:00