Eigen risico 2017

/, Zorgverzekering/Eigen risico 2017

Eigen risico 2017

Het verplichte eigen risico zal in 2017 voor het eerst sinds jaren niet stijgen. Net als in 2016 zal het eigen risico ook in 2017 €385,- blijven. Eerder werd er gemeld door de SP dat het eigen risico in 2017 naar €500,- zou stijgen. Dit blijkt nu dus helemaal niet het geval te zijn. De kosten in de zorg zijn op het moment onder controle en dit is dan ook de reden dat het eigen risico niet omhoog hoeft.

Geen verhoging

Het eigen risico ging de afgelopen jaren behoorlijk omhoog, zo was het eigen risico in 2012 nog €220,- en in 2013 steeg dit naar €350,-. De afgelopen jaren steeg het ieder jaar met 10 euro. Dit jaar hoeven we dus niet op een verhoging te rekenen. Voor enkele politieke partijen zoals de SP, PVV en GroenLinks is het eigen risico een taboe, het liefst zouden zij het helemaal afschaffen. Het afschaffen van het eigen risico zou volgens de laatste berekeningen ongeveer 3,7 miljard euro gaan kosten.

Als het eigen risico helemaal zou verdwijnen dan zullen er meer mensen gebruik gaan maken van de zorg. Het komt nu nog voor dat mensen bepaalde zorg mijden of uitstellen. Dit vanwege de hoge kosten welke zij zelf moeten betalen. Uit onderzoek is komen vast te staan dat vorig jaar 20 procent van de Nederlanders zorg heeft uitgesteld of helemaal heeft gemeden. Onder jongeren was dit aantal groter dan onder ouderen. Van de mensen welke de zorg hadden gemeden liet tweederde weten dat de klachten daarna waren verergerd.

Eigen risico zorgverzekering

Iedereen in Nederland boven de 18 jaar is verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Bij de basisverzekering is een eigen risico ingebouwd. Als je dus medische hulp nodig hebt dan zal je dit zelf moeten betalen tot het bedrag van €385,- (eigen risico). Voor een bezoek aan de huisarts en kraamzorg zal geen eigen risico betaald hoeven worden. Als je een laag inkomen hebt dan krijg je een vergoeding via de zorgtoeslag.

Het eigen risico is in het leven geroepen om het ziekenhuis en het medicijngebruik te ontmoedigen. Chronisch zieke en ouderen betalen jaarlijks meestal de volle €385,- aan eigen risico, gezonde mensen betalen vaak helemaal geen eigen risico.

2016-09-06T11:01:04+01:00