Zorgpremie 2018

//Zorgpremie 2018

Zorgpremie 2018

Zorgpremie 2018

In december van elk jaar verandert de zorgpremie van iedereen die in Nederland een zorgverzekering heeft. Deze veranderingen komen vanuit de overheid, en worden vastgesteld aan de hand van uitgebreid onderzoek en overleg. Maar wat is de zorgpremie precies? En waar gaat die premie heen na betaling? Wat zijn de veranderingen in het aanbod van de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen in 2018? En wat is het verschil tussen de zorgpremie van het aankomende jaar en die van dit jaar? Al die vragen worden hieronder beantwoord.

Wat is de zorgpremie precies?

In Nederland is iedereen wettelijk verplicht om een basis zorgverzekering af te sluiten. Hiervoor betaal je om de zoveel tijd een vast bedrag: de zorgpremie. De dekking van de basisverzekering wordt door de regering ieder jaar vastgesteld, en is daarom voor alle zorgverzekeringen gelijk. Maar de precieze zorgpremies, het precieze bedrag dat er per maand, kwartaal of jaar moet worden betaald, verschilt per zorgverzekeraar. Dit komt door de afspraken die zorgverzekeraars wel of niet maken met zorgaanbieders zoals ziekenhuizen, huisartsen en specialisten. Ook als je een aanvullende verzekering afsluit, kan de zorgpremie veranderen.

Waar gaat de zorgpremie heen?

Over het algemeen gaat 85% procent van de betaalde zorgpremie ook daadwerkelijk naar de zorg. Hieronder vallen medicijnen, huisartsenzorg, ziekenhuiszorg en psychologische zorg, waarvan de ziekenhuiszorg het grootste gedeelte krijgt. De andere 25% gaat naar personeels- en administratiekosten, evenals de bedrijfsvoering van de zorgverzekeraar in kwestie. Veel zorgaanbieders maken afspraken met zorgaanbieders zoals ziekenhuizen en specialisten om de verblijf- en behandelkosten van hun klanten laag te houden in ruil voor aanbevelingen bij de klant. Daardoor kunnen de zorgverzekeraars hun klanten een goedkopere premie aanbieden. Het nadeel hiervan is dat je dan alleen naar de zorgaanbieders kan die een afspraak met je zorgverzekeraar hebben. Als je dit niet doet, valt de behandeling of het verblijf niet meer onder de verzekering en betaal je alles zelf.

Zorgpremie gestegen

De wettelijke zorgpremie van 2018 is met €2,13 per maand gestegen. Dit komt op jaarbasis neer op een totaal van €25,56. In september dit jaar voorspelde het kabinet een grotere premiestijging, dus het bedrag is wat dat betreft een meevaller. Vooral als je in aanmerking komt voor zorgtoeslag, zal je over het algemeen niet veel last hebben van de verandering in premie. Sommige zorgverzekeringen stijgen echter fors in hun maandelijkse verzekeringskosten, dus het loont om alsnog je verzekering te vergelijken met andere verzekeringen in 2018.

Het eigen risico in 2018

Een grotere verandering in 2018 is die van het eigen risico. Veel aanvullende verzekeringen worden verder uitgekleed en hebben vanaf volgend jaar een kleiner pakket dat vergoed wordt. Er wordt minder zorg aangeboden voor hetzelfde of meer geld. Kijk hier dus je eigen aanvullende verzekering op na, als je die hebt. Zorg die je in 2017 nog vergoed kreeg, zou er in 2018 wel eens niet meer in kunnen zitten. Ook kan je premie voor de aanvullende verzekering in 2018 zijn gestegen, wat voor een dubbele tegenvaller zorgt.

Premies vergelijken

De meeste zorgpremies bij individuele zorgverzekeringen gaan in 2018 omhoog. Ook dit jaar is het daarom belangrijk om voor het eind van het jaar je zorgverzekering te vergelijken met andere aanbieders. Je hebt daarvoor tot het eind van december de tijd om over te stappen op een andere zorgverzekeraar. Je kunt de verschillende zorgverkeringen en premies makkelijk vergelijken op www.ziektekosten-vergelijker.nl. Hier kies je de verzekering die je momenteel hebt, waarna deze vergeleken wordt tegen vergelijkbare verzekeringen. Als er een betere of goedkopere optie is, laat de zoekmachine je dat weten.

Duurdere zorgverzekeringen – kleine stijgingen

De meeste zorgverzekeringen gaan in 2018 omhoog met hun premies. Hierbij kan een onderscheid worden gemaakt tussen zorgverzekeraars met een klein verschil ten opzichte van 2017, en zorgverzekeraars met een grote stijging in de maandelijkse verzekeringskosten. Beide polissen van Avéro Achmea worden duurder in 2018, met een extra €2,25 per maand voor de naturapolis en een extra €2,00 voor de restitutiepolis. De premie voor de naturapolis van Bewust stijgt met €2,20 per maand. De natura- en restitutiepolissen van De Friesland Zorgverzekeraar stijgen met €2,00 en €1,75. Ook Ditzo wordt duurder in 2018 met een extra €2,00 per maand. De polissen van de FBTO stijgen met €2,00 en €1,45 en de naturapolis van de Interpolis stijft met een bedrag van €2,00 per maand.

Duurdere zorgverzekeringen – grote stijgingen

Sommige zorgverzekeringen hebben forse stijgingen in premies in 2018. Hieronder valt bijvoorbeeld Besured, waar een extra €10,35 per maand wordt gevraagd voor de naturapolis ten opzichte van 2017. Ook de polissen van CZ stijgen veel in 2018, met €3,25, €3,40 en €3,55 voor de natura (budget), natura en restitutiepolissen. CZdirect stijgt met €3,10 per maand, en de natura (budget) polis van De Friesland Zorgverzekeraar stijgt met €4,00. Ook de restitutiepolis van De Amersfoortse stijgt fors: een stijging van €8,00 per maand. Ook Delta Lloyd wordt duurder in 2018 met een extra €3,75 per maand. De polissen van IZA stijgen met €4,25 per maand, en de naturapolis van IZZ Zorgverzekeraar wordt €4,50 duurder per maand en €6,16 duurder voor de restitutiepolis. Ook de National Academic stijgt fors, met een bedrag van €10,00. Promovendum stijgt met een extra €9,60 per maand.

Zorgverzekeringen die gelijk blijven

Sommige polissen van zorgverzekeraars veranderen niet qua prijs in 2018. De naturapolis van Anderzorg blijft bijvoorbeeld gelijk in het komende jaar. Ook de natura-, restitutie- en naturapolis (budget) van FNV Zorgcollectief veranderen niet in hun premies. Daarnaast verandert ook de polis van de HEMA niet. Dit geldt ook voor alle polissen van Menzis, namelijk de natura-, restitutie- en naturapolis (budget). Ook alle polissen van PMA zorgverzekering veranderen niet in 2018.

Goedkopere zorgverzekeringen

Een aantal zorgverzekeraars worden in 2018 goedkoper qua prijs. De combinatiepolis van de DSW daalt bijvoorbeeld met €0,50 ten opzichte van 2017. Ook inTwente daalt met €0,50, en de naturapolis van Salland daalt zelfs met €11,45. De restitutiepolis van Stad Holland daalt met €1,50 per maand ten opzichte van 2017. Ook ZorgDirect daalt met €1,45, en alle polissen van Zorg en Zekerheid worden goedkoper in 2018 met €1,00, €0,50 en €0,65 minder per maand voor de natura- en restitutiepolissen.

2017-11-28T10:12:39+01:00