Eigen risico afschaffen

/, Zorgverzekering/Eigen risico afschaffen

Eigen risico afschaffen

Het eigen risico afschaffen wordt door steeds meer partijen waar onder de PVV, SP, GroenLinks en 50Plus geopperd om de zorgkosten betaalbaar te houden. Het CDA en de PvdA willen kijken of er een verlaging van het eigen risico mogelijk is. Het eigen risico zal in 2017 net als dit jaar 385 euro bedragen. Veel mensen stellen nodige zorg uit of mijden de zorg omdat ze tegen de eigen bijdrage aanlopen. Dit kan niet bedoeling zijn van het eigen risico.

Eigen risico zorg

De eigen risico is er om de zorgkosten betaalbaar te houden, doordat er eigen risico betaalt moet worden gaan mensen niet voor ieder wissewasje naar het ziekenhuis. Maar er zijn ook een hoop mensen welke de zorg wegens de kosten hierdoor mijden. En dit kan nooit de bedoeling zijn. Er gaan dan ook stemmen op om het eigen risico af te schaffen maar minister Schippers ziet niets in dit plan. Het afschaffen van het eigen risico zou namelijk 4 miljard euro op jaarbasis gaan kosten. Dit bedrag zou dan op een andere manier weer de schatkist in moeten vloeien.

De zorg is niet gratis

De minister wil dat het eigen risico gehandhaafd blijft omdat zorg nu eenmaal niet gratis is. Door het eigen risico voor de zorg af te schaffen blijft er een gat van bijna vier miljard euro open, dit zou gedicht moeten worden door de zorgpremie voor iedereen te verhogen met maar liefst 284 euro per jaar. De minister vind een eigen risico van 385 euro per jaar goed te verantwoorden. Het verschil tussen iemand die heel veel gebruik maakt van de zorg en iemand die geen gebruik maakt van de zorg is 385 euro. Volgens de minister is dit heel sociaal.

Zorgverzekering vergelijken

Om toch geld te besparen op de zorgverzekering zijn er meer mensen die de zorgverzekeringen vergelijken en aan het einde van het jaar overstappen naar een andere zorgverzekeraar.

2016-09-23T10:25:23+01:00