Ziektekosten vergelijken

/, Zorgverzekering/Ziektekosten vergelijken

Ziektekosten vergelijken

Ziektekosten vergelijken

Het is voor iedereen in Nederland wettelijk verplicht om een zorgverzekering af te sluiten, maar de uiteindelijke kosten per maand verschillen sterk per zorgverzekeraar en type verzekering. Om er zeker van te zijn dat je niet teveel betaalt of te weinig zorg krijgt voor een te hoge prijs, is het daarom belangrijk om ziektekosten te vergelijken per verzekeringsmaatschappij. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen basisverzekeringen met vrije zorgkeuzen, en zorgverzekeringen die die optie niet hebben. Een verdere uitleg over vrije zorgkeuze vind je hieronder.

Vrije zorgkeuze

De verschillende soorten zorg die door een basisverzekering vergoed worden, zijn overal hetzelfde. Dit komt omdat de overheid deze elementen verplicht heeft gemaakt in het basispakket van elke zorgverzekeraar. Er zijn echter nog steeds verschillen tussen verzekeringen. Dit verschil zit hem in de zorgaanbieders. Veel verzekeringsmaatschappijen maken afspraken met bepaalde zorgaanbieders, zoals ziekenhuizen. De verzekering verwijst klanten door naar dat bepaalde ziekenhuis, en in ruil daarvoor geeft het ziekenhuis de patiënt korting op de behandeling. In theorie klinkt dit perfect, maar het heeft wel het gevolg dat je misschien niet naar de zorgverlener kan waar je graag heen wilt. Het verschil tussen deze verzekeringen kan het best uitgedrukt worden in naturapolissen en restitutiepolissen.

Naturapolis

Bij een naturapolis maakt je verzekeraar speciale afspraken met een aantal zorgverleners, bijvoorbeeld met bepaalde ziekenhuizen, apotheken en specialisten. Alleen bij deze zorgverleners zal je de zorgkosten vergoed krijgen. Als je naar een andere zorgverlener wilt, worden de kosten van die zorg niet (volledig) vergoed en betaal je deze dus uit eigen zak.

Restitutiepolis

Bij een restitutiepolis kan je zelf kiezen naar welke arts, ziekenhuis of therapeut je wil gaan zonder dat het van invloed is op de vergoeding. Een restitutiepolis is echter duurder dan een naturapolis, wat deze verzekering voor sommige mensen onaantrekkelijk maakt vergeleken met een naturapolis.

Jongeren en studenten

Een goede zorgverzekering voor iemand van 40 jaar is niet hetzelfde als een goede zorgverzekering voor een student van 19 jaar. Daarom bestaan er voor jongeren vaak speciale zorgverzekeringen, die rekening houden met een bepaalde levensstijl. Jongeren hoeven dan niet te betalen voor zorg waar ze geen gebruik van maken, maar zijn toch gedekt. De vijf goedkoopste opties voor jongerenverzekeringen in 2018 zijn HEMA, Ditzo, ZEKUR, Menzis en Anderzorg. De HEMA biedt een maandelijkse premie van €84-, heeft de mogelijkheid tot een eigen risico van maximaal €885- en beschikt niet over een vrije zorgkeuze. Ditzo biedt een maandelijkse premie van €78,45, heeft de mogelijkheid tot een eigen risico van maximaal €885- en beschikt over een vrije zorgkeuze. ZEKUR biedt een maandelijkse premie van €77-, heeft de mogelijkheid tot een eigen risico van maximaal €885- en beschikt niet over een vrije zorgkeuze. Menzis biedt een maandelijkse premie van €99-, heeft de mogelijkheid tot een eigen risico van maximaal €885- en beschikt niet over een vrije zorgkeuze.

De goedkoopste zorgverzekeringen van 2018

Inmiddels zijn de zorgpremies van alle zorgverzekeraars voor 2018 bekend. Aan de hand van die gegevens heeft www.ziektekosten-vergelijken.nl een definitieve lijst opgesteld van de goedkoopste zorgverzekeringen van 2018. Voor de verzekeringen zonder vrije zorgkeuze zijn dit Menzis, Anderzorg en Univé. Voor de verzekeringen met vrije zorgkeuze zijn dit Ditzo, FBTO en HEMA. Een overzicht van de verzekeringen vind je hieronder.

Univé

Univé biedt twee opties voor een basisverzekering aan: Zorg Select en Zorg Vrij. Bij Zorg Select betaal je een bedrag van €100,95 per maand. Je kan naar je eigen huisarts en spoedeisende hulp in alle ziekenhuizen van Nederland wordt vergoed. De kosten voor gecontracteerde zorgaanbieders wordt volledig vergoed, en de kosten voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt voor 70% vergoed. 98% van alle apotheken in Nederland zijn door deze verzekering gecontracteerd, en je kan kiezen uit aanvullende modules en pakketten. Zorg Vrij kost een bedrag van €121,25 per maand, met het verschil dat deze module alle kosten vergoedt die je maakt bij niet-gecontracteerde zorgverleners volgens het marktconforme tarief.

Anderzorg

Anderzorg biedt een naturapolis zonder vrije zorgkeuze voor een bedrag van €78- per maand. Je kan naar je eigen huisarts en spoedeisende hulp in alle ziekenhuizen van Nederland wordt vergoed. De kosten voor gecontracteerde zorgaanbieders wordt volledig vergoed, en de kosten voor niet-gecontracteerde zorgaanbieders wordt voor 70% vergoed.

Menzis

Menzis biedt drie soorten basisverzekering: Menzis Basis, Menzis Basis Voordelig en Menzis Basis Vrij. Menzis Basis kost €119- per maand. Het vergoedt alle kosten van gecontracteerde zorgverleners, en 75% van de kosten van niet-gecontracteerde zorgverleners, tot een maximaal bedrag van 75% van het gemiddeld afgesproken tarief. Menzis Basis Voordelig kost €103- per maand en vergoedt maximaal 65% van de zorgkosten bij niet-gecontracteerde zorgaanbieders. Menzis Basis Vrij kost €122- per maand en vergoedt alle kosten van gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners, tot maximaal de in Nederland geldende normale tarieven.

Ditzo

Ditzo biedt een vrijwillig eigen risico van maximaal €885 per maand voor een premie van €87,95 per maand. Bij deze verzekering worden de zorgkosten alle ziekenhuizen en huisartsen vergoed, of het nu gecontracteerde zorgverleners zijn of niet.

FBTO

FBTO biedt een vrijwillig eigen risico van maximaal €885 per maand voor een premie van €109,95 per maand. Bij deze verzekering worden de zorgkosten van alle gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners vergoed, tot de maximum van het Nederlandse marktconforme tarief.

HEMA

De HEMA beschikt over een aanbod van twee soorten basisverzekeringen: een basisverzekering met en zonder vrijwillig eigen risico. Bij de verzekering zonder vrijwillig eigen risico betaal je een bedrag van €108- per maand, met een wettelijk eigen risico van €385-. Hier worden alle zorgkosten van alle gecontracteerde en niet-gecontracteerde zorgverleners vergoed, tot de maximum van het Nederlandse marktconforme tarief. Bij de verzekering met vrijwillig eigen risico betaal je een bedrag van €84- per maand, met een wettelijk eigen risico van €385- en een vrijwillig eigen risico van €500-. Ook hier worden alle kosten van zorg vergoed, voor zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorgverleners, tot een maximum van het Nederlandse marktconforme tarief.

2017-11-29T09:25:40+01:00