Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand

//Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand

Overstappen zorgverzekering met betalingsachterstand

Kan je overstappen van zorgverzekering met een betalingsachterstand? Het is inmiddels alweer bijna zover, we kunnen overstappen van zorgverzekering. Net als voorgaande jaren zullen er weer honderdduizenden mensen de overstap naar een andere zorgverzekeraar gaan maken. Als je ook van plan bent om over te stappen naar een goedkopere zorgverzekeraar of een zorgverzekering met betere voorwaarden dan moet je wel zorgen dat je de zorgpremie altijd netjes betaald heb. Met een betalingsachterstand is het namelijk niet mogelijk om over te stappen van zorgverzekeraar.

Openstaande schuld

Het kan zijn dat je het afgelopen jaar even krap bij kas zat en dat je daardoor een betalingsregeling met je verzekeraar hebt lopen. Je hebt dus een openstaande schuld, als deze doorloopt tot in 2018 dan is het voor jou niet mogelijk om dit jaar de overstap te maken. Als je wilt overstappen naar een andere zorgverzekering dan zul je de openstaande schuld voor 2018 helemaal moeten aflossen. De zorgpremie moet dus helemaal betaald zijn.

Eigen risico

Als je een betalingsachterstand op het eigen risico hebt opgelopen dan mag je weer wel overstappen. Je moet wel de openstaande schuld overmaken aan de oude verzekeraar ondanks dat je daar niet meer verzekerd bent.

300000 Nederlanders met betalingsachterstand

Op het ogenblik zijn er 300000 Nederlanders die een betalingsachterstand van zes maanden hebben opgelopen. Deze mensen zijn aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Het CAK zal de achterstallige premie incasseren. Als je een betalingsachterstand hebt opgelopen dan val je onder een speciale regeling. Je blijft daardoor wel verzekerd voor basiszorg. Je kunt zolang je onder deze regeling valt niet overstappen van zorgverzekering. Bovendien betaal je in deze periode een hogere zorgpremie totdat de achterstand is ingelopen.

Zorgpremie op tijd betalen
Zorg er dus altijd voor dat je de zorgpremie optijd betaald. Zo voorkom je een hoop problemen en bovendien kan je aan het einde van het jaar overstappen als je dat wenst en daarmee geld besparen. De reden dat mensen een betalingsachterstand oplopen is vaak het eigen risico. Je kunt met de verzekeraar regelen dat het eigen risico automatisch van je rekening wordt afgehaald. In dat geval betaal je 10 termijnen een bedrag van 38,50 euro, mocht blijken dat je aan het einde van het jaar het eigen risico niet geheel hebt verbruikt dan krijg je het teveel betaalde bedrag terug.

2017-11-17T09:55:46+01:00