Zorgtoeslag aanvragen

//Zorgtoeslag aanvragen

Zorgtoeslag aanvragen

Het aanvragen van zorgtoeslag

Zorgtoeslag aanvragen is een manier om de kosten van de zorgverzekering betaalbaar te houden. Met de zorgtoeslag ontvang je financiële steun van de overheid. In Nederland is iedereen van 18 jaar en ouder verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. De overheid heeft voor de mensen welke minder te besteden hebben de zorgtoeslag in het leven geroepen. Met de zorgtoeslag is het ook voor de lagere inkomens makkelijker om de maandelijkse zorgpremie te kunnen betalen. De premie van de zorgverzekering kan maandelijks een behoorlijk bedrag zijn. De lagere inkomens zouden zonder zorgtoeslag aan te vragen hier door in de problemen komen.

Zorgtoeslag aanvragen

zorgtoeslag aanvragenWil jij zorgtoeslag aanvragen ? Je zult voordat je zorgtoeslag gaat aanvragen eerst moeten kijken of je wel in aanmerking komt voor zorgtoeslag. Als je namelijk een te hoog inkomen hebt dan kom je niet in aanmerking voor zorgtoeslag en in dat geval zal je dus de premie van jouw ziektekostenverzekering zelf helemaal moeten betalen. Zorgtoeslag aanvragen kan je via internet doen als je gaat naar de website van de overheid en daar de benodigde gegevens invult dan zie je meteen of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag. De zorgtoeslag kan per maand oplopen tot bijna €80,- het is dus zeker de moeite waard om te kijken of je recht hebt op zorgtoeslag.

Zorgtoeslag aanvragen doe je maar één keer je hoeft dus voor het volgend jaar niet weer opnieuw een aanvraag te doen. Je ontvangt uiterlijk 31 december de hoogte van de zorgtoeslag welke je het volgende kalenderjaar zal ontvangen.

Voorschotbeschikking
De Belastingdienst gebruikt de gegevens welke je aan hen hebt doorgegeven voor de voorschotbeschikking. Als deze gegevens op 1 januari kloppen dan hoef je niets te doen als de gegevens niet kloppen dan zal je dit zelf moeten wijzigen. Het toetsingsinkomen is erg belangrijk aangezien de zorgtoeslag inkomens afhankelijk is. Hoe hoger je inkomen is hoe minder zorgtoeslag je zult ontvangen.

Voorwaarden zorgtoeslag

Als je net 18 jaar bent geworden net in Nederland bent komen wonen of heb je al eens eerder recht gehad op zorgtoeslag dan is de kans groot dat je zorgtoeslag kunt aanvragen. In Nederland is het voor een groot deel van de bevolking mogelijk om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag, je loon moet behoorlijk hoog zijn als je geen recht hebt om zorgtoeslag te ontvangen. Of je recht hebt op zorgtoeslag dat zie je zodra je jouw inkomsten hebt ingevoerd op de website van de overheid je kunt hier ook zien hoeveel zorgtoeslag je maandelijks zult ontvangen.

Zorgtoeslag met terugwerkende kracht

Als je tijdens het aanvragen van zorgtoeslag er achter komt dat je in voorgaande jaren ook al recht had op zorgtoeslag dan kan je dit met terugwerkende kracht alsnog aanvragen. Zorgtoeslag aanvragen met terugwerkende kracht kan je dus ook online doen.

Zorgtoeslag voorschot

De zorgtoeslag die je ontvangt is in principe een voorschot. Het voorschot wordt vastgesteld aan de hand van het door jouw geschat toetsingsinkomen over het desbetreffende jaar. De belastingdienst zal aan het einde van het jaar de gegevens controleren en kijken of je teveel of te weinig zorgtoeslag hebt ontvangen. De belastingdienst gebruikt hiervoor de gegevens welke ze ontvangen van uw werkgever(s) of van de aangifte inkomstenbelasting.

Als blijkt dat je teveel zorgtoeslag hebt ontvangen dan zal je dit moeten terug betalen. Je krijgt hiervan bericht van de belastingdienst waarna je een acceptgiro zult ontvangen. Vaak is het ook nog mogelijk om een betalingsregeling te treffen hoe je dit kunt doen staat beschreven in de brief welke je in dit geval ook nog zult ontvangen.

Heb je recht op zorgtoeslag ?

Om zorgtoeslag aan te vragen zul je wel eerst moeten kijken of je recht hebt op zorgtoeslag. Er zijn natuurlijk regels verbonden aan het aanvragen van zorgtoeslag één van de regels is dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben en woonachtig in Nederland moet zijn.

De belangrijkste regels om zorgtoeslag aan te vragen is dat je 18 jaar of ouder moet zijn, de Nederlandse nationaliteit moet hebben, een Nederlandse zorgverzekering moet hebben en je inkomen mag niet te hoog zijn.

Als je geen zorgverzekering hebt afgesloten krijg je geen zorgtoeslag. Als je niet in Nederland verzekerd bent, of als je niet zelf een zorgverzekering hebt afgesloten in Nederland, kan je geen zorgtoeslag ontvangen. En dan is er ook nog de inkomensgrens: het inkomen moet lager dan € 26.000 per jaar (in 2015) zijn. Als je een toeslagpartner hebt, mag jullie inkomen samen maximaal € 32.000 per jaar zijn.

2015-11-20T11:17:37+01:00