Zorgverzekering vergelijken

/, Zorgverzekering/Zorgverzekering vergelijken

Zorgverzekering vergelijken

Wil je de zorgverzekering vergelijken en overstappen van zorgverzekeraar? Ieder jaar wisselen er duizenden mensen van zorgverzekeraar omdat ze ergens anders een goedkopere of betere zorgverzekering hebben gevonden. Voordat je overstapt van zorgverzekeraar zal je dus even de tijd moeten nemen om de zorgverzekering te vergelijken. Het vergelijken en afsluiten van een zorgverzekering doe je online met enkele muisklikken, je kunt hier al snel enkele honderden euro’s mee besparen!

Zorgverzekering vergelijken

De premie voor een zorgverzekering is een behoorlijke kostenpost die iedere maand terug komt. Als je dus geld wilt besparen dan is het vergelijken van de zorgverzekeringen zeker aan te raden.

Hoe een zorgverzekering vergelijken?

Bij het vergelijken van de zorgverzekeringen moet je goed kijken waar je deze op gaat vergelijken. Er zijn verschillende soorten zorgverzekeringen en om geen appels met peren te vergelijken zul je eerst moeten kijken welk soort zorgverzekering jij wilt afsluiten. Bij het vergelijken kun je alleen kijken naar de basiszorgverzekering maar je kunt ook de aanvullende zorgverzekering in je vergelijking meenemen. We hadden het al even over de verschillende soorten zorgverzekeringen en we zullen dit even voor je toelichten.

Hoe overstappen van zorgverzekering?

Overstappen van zorgverzekering kan vanaf 19 november t/m 31 januari. Als je de zorgverzekeringen gaat vergelijken dan is de kans groot dat je een zorgverzekering zult vinden welke beter bij jouw wensen aansluit. Dit kan zijn doordat de andere zorgverzekering goedkoper is maar ook de voorwaarden kunnen beter bij jou passen. In zo een geval zul je dus willen overstappen van zorgverzekering. Hoe werkt het overstappen van zorgverzekering? Het overstappen is snel en simpel te regelen.

Je kunt maar één keer per jaar overstappen naar een andere zorgverzekering. Dit kan vanaf 19 november t/m 31 januari. Je kunt tot 1 januari je huidige zorgverzekering opzeggen en je hebt dan tot 31 januari de tijd om een andere zorgverzekering af te sluiten.
Als je overstapt van zorgverzekeraar voor 31 december dan zal de nieuwe zorgverzekeraar in de meeste gevallen de huidige zorgverzekering opzeggen. Lees dit voor de zekerheid wel goed door zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het overstappen van zorgverzekering kan je een hoop geld besparen! Het is dus zeker de moeite waard om eerst de zorgverzekering te vergelijken.
Van 31 januari tot 1 januari van het volgende jaar kun je in bepaalde situaties overstappen van zorgverzekeraar. Tussentijds een zorgverzekering afsluiten kan in de onderstaande situaties:

  • Je bent 18 jaar geworden en moet een zorgverzekering afsluiten.
  • De polisvoorwaarden van de zorgverzekeraar zijn tussentijds gewijzigd.
  • Je komt uit het buitenland en moet een zorgverzekering afsluiten.
  • Je komt uit militaire dienst en moet een zorgverzekering afsluiten.
  • Als het collectief waaraan je deelneemt wordt beëindigd. Je hebt hiervoor wel toestemming van de verzekeraar nodig om het contract tussentijds te beëindigen.
  • Je gaat scheiden.
  • Je bent niet verzekerd.

Zorgverzekering budgetpolis

Als je een goedkope zorgverzekering wilt afsluiten dan is de budgetpolis voor jou de aangewezen verzekering. De zorgverzekeraar waar je de budgetpolis afsluit heeft met een aantal zorgverleners een contract afgesloten en jij dient naar deze zorgverleners te gaan als je zorg nodig mocht hebben. Als je naar een andere zorgverlener gaat dan loop je het risico dat je de zorg gedeeltelijk of helemaal niet vergoedt zult krijgen. Het kan dus gebeuren dat je tientallen kilometers moet reizen om naar het ziekenhuis te gaan waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten. Vaak zijn de budgetpolissen helemaal online geregeld en kan je voor een herhaalrecept alleen bij een online apotheek terecht. Dit is dan ook het grote nadeel van de budgetpolis.

Voordelen budgetpolis

Het voordeel van een budgetpolis is dat de premie vaak lager is dan die van een natura of een restitutiepolis. Dit komt omdat er afspraken gemaakt zijn met zorgverleners die tegen de lager afgesproken prijs de zorg verlenen. Als je nooit gebruik maakt van de zorg dan kan de budgetpolis een goede optie voor jou zijn.

Nadelen budgetpolis

We beschreven net het grootste nadeel al van de budgetpolis. Doordat er met enkele ziekenhuizen afspraken zijn gemaakt door de zorgverzekeraar ben je in de meeste gevallen verplicht om verder te reizen als je een bezoek aan het ziekenhuis moet brengen. Ga je naar een ander ziekenhuis dan zul je een deel van de kosten zelf moeten betalen. De uitzondering hierop is de spoedeisende hulp, hiervoor kan je altijd naar het ziekenhuis van jouw keuze. Als je een goedkope budgetpolis afsluit zul je er rekening mee moeten houden dat je bijna alles online moet regelen. Als je dus niet zo handig bent met het online regelen van je zaken dan is de budgetpolis geen goede keuze.

Zorgverzekering naturapolis

Als je een naturapolis afsluit dan kan je ook alleen bij de ziekenhuizen terecht waarmee de zorgverzekeraar afspraken gemaakt heeft. Je kunt er wel vanuit gaan dat dit de meeste ziekenhuizen in jouw omgeving zullen zijn. Voor de zekerheid zal je wel even je polisvoorwaarden erop na moeten lezen.

Voordelen naturapolis

De voordelen van de naturapolis zijn dat de kosten over het algemeen laag gehouden worden. Dit komt omdat de zorgverzekeraar afspraken maakt met de zorgverleners. Je hoeft bij de naturapolis geen rekeningen voor te schieten.

Nadelen naturapolis

Het nadeel van de naturapolis is dat je hier ook gebonden bent aan de zorgverleners waarmee jouw zorgverzekeraar afspraken heeft gemaakt. Het kan dus zomaar gebeuren dat je een flinke reis moet maken om naar het ziekenhuis te gaan waarmee jouw zorgverzekeraar een afspraak heeft gemaakt. Je kunt wel naar een dichter in de buurt gelegen ziekenhuis maar dan zul je de rekening gedeeltelijk of in zijn geheel zelf moeten betalen. Voor spoedeisende hulp kun je wel terecht bij het ziekenhuis van jouw keuze.

Zorgverzekering restitutiepolis

Wil je een restitutiepolis afsluiten? Dan zul je zelf de rekening door moeten sturen naar jouw zorgverzekeraar. Een andere mogelijkheid is dat je de rekening voorschiet en deze achteraf declareert bij de verzekeraar. De verzekeraar zal mits de kosten binnen de zorgverzekering vallen de rekening aan je vergoeden. Ook bij de restitutiepolis geldt dat als je naar een zorgverlener gaat welke buiten die van je zorgverzekeraar valt je een rekening gepresenteerd zult krijgen, je zult in dat geval alleen het marktconform bedrag vergoedt krijgen.

Voordeel restitutiepolis

Het grote voordeel van een restitutiepolis is dat de zorgverzekeraar meer contracten heeft afgesloten met zorgverleners dan bij de naturapolis en budgetpolis. De keuze van zorgverleners is met de restitutiepolis veel groter.

Nadeel restitutiepolis

Het nadeel van de restitutiepolis is dat je bij deze polis niet alles vergoedt zult krijgen. Je zult bij niet-gecontracteerde zorg maximaal het marktconform tarief vergoedt krijgen. De premie welke je betaald bij een restitutiepolis is ook iets hoger dan bij de naturapolis.

Als je de zorgverzekering gaat vergelijken zul je dus vooraf moeten weten welke zorgverzekering jij wilt afsluiten. Je kunt bij het vergelijken van de zorgverzekeringen niet een budget met een restitutiepolis gaan vergelijken.

Aanvullende zorgverzekering

Als je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten dan zul je deze ook met je vergelijking mee moeten nemen. Als je een basisverzekering afsluit zul je niet voor alle zorg verzekerd zijn. Je kunt voor deze zorg een aanvullende verzekering afsluiten. Een aanvullende verzekering sluit je af voor bijvoorbeeld de tandartskosten, kraamzorg, fysiotherapie, brillen en lezen en voor alternatieve geneeswijzen. Aan al deze aanvullende verzekeringen zijn extra kosten verbonden. Let hier dus goed op als je de zorgverzekering gaat vergelijken.

Als je een aanvullende zorgverzekering wilt afsluiten dan ben je dit niet verplicht te doen bij de zorgverzekeraar waar je ook je basisverzekering hebt afgesloten. Je kunt dus bij verzekeraar A je basis zorgverzekering afsluiten en bij verzekeraar B je aanvullende verzekering. In veel gevallen is dit overigens niet goedkoper, de meeste zorgverzekeraars hebben het ook liever niet daarom rekenen ze vaak een extra toeslag. Het is verder ook niet zo handig om zorgverzekeringen bij twee verschillende zorgverzekeraars af te sluiten.

2016-10-03T15:42:52+01:00