Zorgverzekering kan goedkoper

//Zorgverzekering kan goedkoper

Zorgverzekering kan goedkoper

De zorgverzekering zou in eerste instantie maar enkele euro’s duurder worden zo werd gezegd op prinsjesdag. Tot zorgverzekeraar DSW als eerste de premie voor 2017 naar buiten bracht en deze bleek bijna 10 euro duurder per maand dan de premie welke er nu betaald wordt. De rest van de zorgverzekeraars zal voor 19 november de premies bekend moeten maken en de verwachting is dat deze ook een stuk hoger uit zullen vallen.

Financiële buffer
Minister Schippers (Volksgezondheid) laat nu weten dat de zorgverzekeraars 2 miljard uit de financiële buffers kunnen halen. Op deze manier zou de zorgpremie in 2017 een stuk lager uitvallen. Ondanks dat de zorgverzekeraars hun financiële buffer zouden aanspreken blijft er nog genoeg geld over voor onvoorziene kosten. De verzekeraars gaven vorig jaar ook al 2 miljard terug uit hun winst. Desondanks zijn de buffers het afgelopen jaar gestegen.

Buffer van 9,9 miljard euro
De zorgverzekeraars zijn verplicht om een gezamenlijke buffer van 6,3 miljard euro te hebben. De buffer voor de basisverzekering is op dit moment gegroeid tot 9,9 miljard euro. Minister Schippers kwam hiermee naar buiten nadat kamerleden vragen gingen stellen over de veel hogere premie welke DSW gaat doorvoeren. Bij DSW gaat de premie maandelijks met maar liefst €9,25 omhoog. Dit is behoorlijk meer dan de €3,50 waar eerst over gesproken werd.

De minister laat weten dat het nog te vroeg is om nu al conclusies te trekken uit het feit dat nu alleen nog zorgverzekeraar DSW zijn premie bekend heeft gemaakt. Vanaf 19 november zullen alle zorgverzekeraars hun premie bekend hebben gemaakt. Je weet dan ook wat jij gaat betalen voor je zorgverzekering in 2017. Je kunt dan tot het einde van het jaar nog overstappen van zorgverzekering. De verwachting is dat er veel mensen dit jaar de zorgverzekering gaan vergelijken en mogelijk gaan overstappen.

Eigen risico

Een ander punt waar maar niet over uitgesproken wordt is het eigen risico. Dit blijft net als dit jaar €385,-. Enkele partijen in de tweede kamer zien het eigen risico liever helemaal verdwijnen. Het opheffen van het eigen risico zou bijna 4 miljard euro gaan kosten. Om dit bedrag te compenseren zouden alle zorgpremies behoorlijk omhoog moeten.

Je kunt zelf ook je eigen risico omhoog zetten voor het volgend jaar. Je zult dan een lagere maandpremie betalen. Je loopt hierbij wel het risico dat als je onverwacht toch zorgkosten maakt je meer moet bijbetalen. Het is dan ook verstandig om het uitgespaarde bedrag opzij te zetten, tot het jaar voorbij is en je dus weet dat je geen extra zorgkosten hebt gemaakt.

2017-10-21T13:56:20+01:00