Zorgverzekering fors duurder in 2017

//Zorgverzekering fors duurder in 2017

Zorgverzekering fors duurder in 2017

De zorgverzekering zal volgend jaar fors duurder gaan worden. Minister Schippers van Volksgezondheid liet eerder dit jaar weten dat de premie met €3,50 per maand zou stijgen maar de stijging pakt veel hoger uit. Ondanks dat nog niet alle tarieven voor 2017 bekend gemaakt zijn hebben 2 van de 4 zorgverzekeraars al bekend gemaakt dat de premie meer dan €3,50 per maand zal gaan stijgen.

Menzis

Menzis verhoogt de meest gangbare polis namelijk de restitutiepolis met maar liefst 11 procent. De verhoging heeft te maken met de hogere zorgkosten in Nederland. Mensen worden steeds ouder en hebben daardoor meer zorg nodig. Bovendien komen er steeds betere maar ook duurdere geneesmiddelen en behandelmethodes beschikbaar. Daar bovenop is ook het basispakket nog eens uitgebreid, aldus Menzis.

Verdere stijging zorgpremie aankomende jaren

Menzis laat weten dat ook de komende jaren de zorgpremie zal blijven stijgen, deze mening wordt gedeeld door de andere grote verzekeraars. CZ zal de premie voor 2017 verhogen met 7,5 procent en deze verhoging is volgens CZ nog altijd onder de kostprijs. In 2017 zal een verzekerde bij CZ 125,20 kwijt zijn. Het tekort van 12,35 euro zal door CZ worden aangevuld uit de reserves.

Zorgpremie 2017

Nog niet alle zorgverzekeraars hebben de premie voor 2017 bekend gemaakt. Zo hebben Zilveren Kruis en VGZ (samen goed voor meer dan de helft van de markt) de premies nog niet bekend gemaakt. Ook bij de kleinere zorgverzekeraars OHRA en Delta Lloyd gaan de premies voor volgend jaar omhoog.

Ondanks dat minister Schippers op prinsjesdag nog wist te melden dat de premie met €3,50 zou stijgen, zullen de meeste verzekeraars hier dus flink overheen gaan. Deze premiestijging betekent voor de klanten van Menzis al een stijging van 144 euro op jaarbasis. Minister Dijsselbloem liet eerder al weten dat de lage inkomens niet de dupe mogen worden van deze premiestijging.

Twijfels zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars twijfelde al aan de raming waarmee minister Schippers op prinsjesdag kwam. Schippers heeft het basispakket uitgebreid waardoor de premies nu zullen stijgen.

De consumentenbond heeft al laten weten dat de zorgverzekeraars genoeg reserves hebben om de zorgpremies minder snel te laten stijgen. Ook minister Schippers is het hiermee eens. De Branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland is hier tegen ingegaan en zegt dat de zorgverzekeraars te maken hebben met wettelijke regels die bepaalde reserves voorschrijven. Deze reserves zouden al gebruikt worden om schommelingen van de premies tegen te gaan.

Overstappen zorgverzekering

Vanaf 19 november moeten alle zorgverzekeraars de zorgpremies bekend hebben gemaakt. Je kunt vanaf dat moment dus op zoek naar een andere zorgverzekeraar als blijkt dat je niet tevreden bent met je huidige verzekeraar. Ook al ben je wel tevreden dan nog is het aan te raden om de zorgverzekering te vergelijken. Als je dit jaar (bijna) geen gebruik hebt gemaakt van de zorg wil dat niet zeggen dat je ook het volgende jaar weer geen gebruik hoeft te maken van de zorg. Kijk dus altijd wat je denkt nodig te hebben en neem de polis van je huidige zorgverzekering voor 2017 goed door.

Aanvullende zorgverzekering
Als je de zorgverzekering gaat vergelijken let er dan ook op dat je de aanvullende verzekering goed door neemt. Het kan gebeuren dat je nog bepaalde modules hebt aan staan waar je geen gebruik meer van maakt. Het is dan zonde om hier wel voor te blijven betalen.

Overstappen van zorgverzekeraar kan tot het einde van het jaar, doe hier dus je voordeel mee. Als je voor 1 januari overstapt dan zal je huidige zorgverzekering automatisch worden opgezegd. Als je na 1 januari overstapt dan zul je zelf je huidige zorgverzekering moeten opzeggen, dit moet je wel voor 31 december doen.

2016-11-17T15:59:42+01:00