De kosten welke gemaakt worden bij de tandarts of mondhygiënist zijn vaak onduidelijk voor de patiënten. Maar liefst 60 procent van de patiënten weet voor een behandeling aan het gebit niet wat de kosten zullen zijn. Patiëntenfederatie NPCF heeft dit onderzocht onder ruim 9.000 leden.
Prijsopgave tandartskosten
De helft van de tandartsen in Nederland geeft vooraf geen prijsopgave voor een behandeling die meer dan € 250 gaat kosten. Over de geleverde zorg van de tandarts is men overigens wel uitermate tevreden.
Meer informatie
De tandartsen en mondhygiënisten zouden als het aan de patiënten ligt meer informatie over de kosten moeten geven. Niet alleen over de kosten zou er meer informatie verstrekt moeten worden, ook over de behandeling zelf ontstaat vaak enige onduidelijkheid. De patiënt weet vaak niet door wie ze behandelt gaan worden en wat de eventuele nadelen van een bepaalde behandeling zijn. Doordat deze informatie achterwege blijft of veel te laat wordt doorgegeven kan de patiënt zelf niet mee beslissen over bepaalde zaken.
Tandartskosten
Van de ondervraagden vindt 20 procent de behandeling soms te duur, zo duur zelfs dat men de behandeling niet laat uitvoeren. Ook stellen ze de behandeling vaak uit naar het volgende jaar, zodat deze wel vergoed zal worden. Ook na het overstappen van tandarts komen er vaak extra kosten bij, omdat de nieuwe tandarts vaak achterstallig onderhoud ontdekt aan het gebit van de nieuwe patiënt.
Zorgkosten
De tandartskosten kan je het best aanvullend verzekeren. Het ligt er wel aan hoe de staat van je gebit is, als je een prima gebit hebt dan kan je volstaan met een minimale verzekering. Als je geregeld iets moet laten doen aan je gebit dan moet je een uitgebreide aanvullende tandartsverzekering afsluiten. Op deze manier kom je niet voor onverwachte extra zorgkosten te staan.