Recordaantal overstappers zorgverzekering 2017

//Recordaantal overstappers zorgverzekering 2017

Recordaantal overstappers zorgverzekering 2017

Als in november en december de consumenten weer over kunnen stappen van zorgverzekering dan overweegt een recordaantal mensen dit te gaan doen. Volgens voorspellingen zullen er dit jaar 1,5 miljoen mensen overstappen van zorgverzekering. Dit betekent dat 8,9 procent van de verzekerden zal overstappen.

Zorgpremie 2017

De zorgpremie zal in 2017 gaan stijgen en meer dan vooraf was begroot. Vorig jaar hebben de zorgverzekeraars 2 miljard uit hun reserves gehaald om de zorgpremie te drukken. Of de zorgverzekeraars dit jaar weer enkele miljarden uit hun reserves zullen putten om de premie te drukken dat is nog niet duidelijk. De hogere zorgpremie doet veel mensen overstappen. Er zullen meer mensen in de laatste maanden van het jaar de zorgverzekering vergelijken om zo te kijken waar de laagste premie betaald kan worden.

Zorgpremie DSW

DSW heeft de zorgpremie voor 2017 al bekend gemaakt en dit veroorzaakte meteen een hoop opschudding. De basisverzekering zal in 2017 maar liefst 10 procent duurder worden dan dit jaar. Of iedere zorgverzekeraar zijn basisverzekering met 10 procent zal verhogen daar is nog geen duidelijkheid over. Het bericht dat DSW de basisverzekering verhoogt met 10 procent heeft er wel mee te maken dat meer mensen zullen overstappen van zorgverzekering.

Premie zorgverzekering 2017

De grotere zorgverzekeraars zoals Achmea, CZ en Menzis hebben ook al laten weten dat de premie voor 2017 zal stijgen. De stijging zal meer zijn dan de €3,50 per maand welke het kabinet aankondigde.

Besparen met overstappen

Volgens de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) zijn 6,9 procent van de verzekerden in 2016 overgestapt van zorgverzekering. Concreet betekent dat 1,17 miljoen verzekerden van zorgverzekering zijn overgestapt. Een jaar eerder maakten er nog 1,22 miljoen mensen de overstap naar een andere zorgverzekeraar. Met het overstappen is een hoop geld te besparen en nu de premie weer gaat stijgen zullen veel mensen uitkijken naar het moment dat er weer overgestapt mag worden. Door de overstap in 2016 hebben de verzekerden met elkaar een bedrag van 30,5 miljoen euro aan premiegelden bespaard.

Waarom overstappen van zorgverzekering?

Van de mensen welke zijn overgestapt van zorgverzekeraar gaf 26 procent aan dit gedaan te hebben vanwege de totale zorgpremie van de zorgverzekeraar, 13 procent verwacht dat het zorggebruik zal wijzigen en 11 procent stapt over vanwege de hoogte van de basispremie.

Makkelijker overstappen

Het overstappen van zorgverzekering zal in 2017 makkelijk worden gemaakt. De Nationale Zorgautoriteit (NZa) heeft een actieplan opgesteld zodat zorgverzekeraars hun polisaanbod en informatie duidelijker kenbaar moeten maken. Er is nu vaak veel onduidelijkheid omtrent de voorwaarden van zorgverzekeringen en hier zal vanaf dit jaar een einde aan komen. De kleine lettertjes van de basisverzekering zullen duidelijk gemaakt dienen te worden.

Bijsluiter

De zorgverzekeraars zullen bij iedere zorgverzekering welke zij aanbieden een bijsluiter op hun website moeten plaatsen. Hierin staat welke zorgaanbieders er zijn gecontracteerd, hoe hoog de vergoeding en hoe groot de keuzevrijheid is. Het NZa zal in de overstap maanden november en december een speciaal loket openen waar vragen gesteld kunnen worden over het overstappen van zorgverzekering.

Als je ook besluit om van zorgverzekering over te stappen dan zul je vooraf goed de zorgverzekeringen moeten vergelijken. Door te vergelijken kom je er al snel achter dat je nu misschien veel te veel premie betaald en dat overstappen ook voor jou de juiste optie zal zijn. Vergelijken van zorgverzekering doe je niet alleen voor de premie je kijkt ook meteen naar de dekking van de verschillende zorgverzekeraars. Zo kun je mogelijk besparen op de aanvullende verzekeringen en dit bedrag kan op jaarbasis behoorlijk oplopen.

19 november

Vanaf 19 november zullen alle zorgverzekeraars hun zorgpremie voor 2017 bekend moeten maken. Vanaf deze datum is het dus mogelijk om te vergelijken en over te stappen van zorgverzekering. De meeste mensen zullen de laatste week pas hun besluit nemen naar welke zorgverzekering zij overstappen. Dit heeft er mede mee te maken dat in deze periode veel mensen vakantie hebben en die tijd goed benutten met het vergelijken van de zorgverzekeringen.

2017-10-21T13:55:20+01:00