Premie restitutiepolis stijgt fors

//Premie restitutiepolis stijgt fors

Premie restitutiepolis stijgt fors

Premie restitutiepolis

De zorgpremies voor 2019 zijn inmiddels bekend, we weten wat we volgend jaar gaan betalen voor onze zorgverzekering. De zorgverzekeraars hebben de premies voor 2019 behoorlijk laten stijgen. Hierbij valt op dat de premiestijging bij restitutiepolissen waarbij je een volledige keuzevrijheid hebt 2 keer hoger ligt. Voor een vrije zorgkeuze moet volgend jaar dus flink meer betaald gaan worden.

Premie

Voor een restitutiepolis betaal je in 2019 gemiddeld ruim 126 euro, dat is een stijging van ongeveer 8 euro ten opzichte van 2018.
De naturapolis waar je geen vrije zorgkeuze hebt gaat volgend jaar gemiddeld ruim 115 euro kosten. Ook deze zorgpremie is gestegen maar met een gemiddeld bedrag van ruim 5 euro.

Door de premiestijging is de verwachting dat er dit jaar meer mensen zullen overstappen van zorgverzekering.

Toch zullen niet veel mensen om deze premiestijging overstappen van een restitutiepolis naar een naturapolis. De consument kiest toch voor een bepaalde zekerheid bij het afsluiten van een zorgverzekering. De verschillen tussen de restitutiepolis en de naturapolis is ook best groot. Wel zullen mensen aan het einde van het jaar de ziektekostenverzekering gaan vergelijken. In de hoop zo op een betere en goedkopere ziektekostenverzekering uit te komen.

Bij het afsluiten van een zorgverzekering heb je de keuze uit 4 verschillende polissen. Wij beschrijven hieronder wat de verschillen zijn.

Restitutiepolis

Met de restitutiepolis kies je zelf in welk ziekenhuis je behandeld wil worden of bij welke zorgverlener.  Je hebt dus een vrije zorgkeuze. Zelfs als de zorgverlener niet is gecontracteerd heb je nog recht op 100 procent vergoeding (marktconforme of wettelijke tarief) van je zorgverzekeraar.

Met het marktconforme tarief wordt het redelijke tarief bedoeld voor de geleverde zorg. En met het wettelijke tarief, het tarief dat de NZa heeft bepaald. De restitutiepolis zal bijna altijd 100 procent vergoeden ook voor niet-gecontracteerde zorg.

Flink meer betalen voor een vrije zorgkeuze met de restitutiepolis.

Naturapolis

Anders dan bij de restitutiepolis kan je met de naturapolis in bijna alle ziekenhuizen terecht. Het kan met de naturapolis gebeuren dat als je naar een zorgverlener gaat welke niet is gecontracteerd je moet bijbetalen. Je krijgt dan te maken met beperkende voorwaarden, deze staan overigens altijd in de polisvoorwaarden vermeld. Voor zorg bij een niet-gecontracteerde zorgverlener wordt tussen de 65 en 80 procent vergoed.

Combinatiepolis

De twee bovengenoemde polissen kunnen gecombineerd worden waardoor de combinatiepolis ontstaat. Je krijgt hierbij voor bepaalde zorg een vergoeding via de naturapolis en voor bepaalde zorg via de restitutiepolis. Je kunt wel zelf bepalen in welk ziekenhuis je behandeld wenst te worden en je krijgt de maximale vergoeding van 100 procent in de meeste gevallen.

Ga je gebruik maken van andere zorg bijvoorbeeld een fysiotherapeut dan zal 75 tot 100 procent van het gemiddeld gecontracteerde tarief worden vergoed. Lees dit goed na in de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar.

Budgetpolis

Ook is er nog de budget polis, deze is qua premie vaak een stuk lager dan de andere polissen maar of je uiteindelijk goedkoper uit bent over een heel jaar dat valt te bezien. Je moet er rekening mee houden dat je voor planbare zorg een groot gedeelte van de rekening zelf moet betalen. De zorgverzekeraar zal bij een budget polis voor planbare zorg ongeveer 60 tot 80 procent vergoeden.

Je betaald maandelijks dus een lagere premie maar je hoeft maar één keer iets te mankeren en planbare zorg nodig te hebben en je besparing is teniet gedaan.

Welke polis het vaakst afgesloten?
De hierboven beschreven polissen zijn de enige soorten zorgverzekeringen welke je kunt afsluiten. Als je wilt gaan voor de naturapolis dan heb je de meeste keuze, deze wordt 32 keer aangeboden. Dit is dan ook de zorgverzekering welke het vaakst is afgesloten. 75 procent heeft een naturapolis. Ga je voor de restitutiepolis dan heb je de keuze uit 23 zorgverzekeraars welke deze polis aanbieden. Bijna 20 procent van de consumenten gaat voor de restitutiepolis. De overige 2 polissen kun je bij 4 zorgverzekeraars afsluiten.

Ziektekostenverzekering vergelijken

Welke polis je wilt afsluiten dat hangt helemaal van jouw persoonlijke situatie af. Wij kunnen je dan ook niet adviseren welke zorgverzekering de goedkoopste of de beste voor jou is. Wel hebben we een handige zorgvergelijker online gezet waar je jouw wensen in kunt aanvinken. Zodra je jouw wensen hebt ingevoerd zal de vergelijker de voor jouw goedkoopste zorgverzekering laten zien. Het is dan alleen nog een kwestie van de juiste verzekering af te sluiten.

2018-11-15T14:50:07+01:00