Overstappers kiezen voor basiszorgverzekering

//Overstappers kiezen voor basiszorgverzekering

Overstappers kiezen voor basiszorgverzekering

Overstappen basiszorgverzekering

De consumenten welke afgelopen jaar zijn overgestapt van zorgverzekering namen over het algemeen genoegen met alleen een basiszorgverzekering en er werd goed gekeken naar het eigen risico. Verder stapte mensen op het laatste moment over naar een andere en goedkopere zorgverzekeraar.

overstappen ziektekostenverzekeringEen kwart van de overstappers koos alleen voor een basiszorgverzekering terwijl een jaar eerder nog één op de vijf personen de keuze voor alleen een basisverzekering af te sluiten maakte. Onder de overstappers zaten vooral gezonde jongen mensen die kritisch keken naar hun zorgverzekering en ook de tijd nemen om de verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Er werden minder aanvullende verzekeringen afgesloten en mogelijk dat deze trend gevolg krijgt aan het einde van 2015 wanneer de consumenten de ziektekosten weer gaan vergelijken.

Aanvullende verzekering

Eind 2014 koos 22 procent van de overstappers alleen voor een basisverzekering, een jaar eerder was dit nog 24 procent. Ook sloten minder mensen (15 procent) een tandartsverzekering af. Men neemt dus blijkbaar toch het risico dat als je eens een hoge tandarts rekening krijgt om deze zelf te moeten betalen.

Eigen risico

Als het om het eigen risico van de ziektekosten verzekering gaat dan zijn er steeds minder Nederlanders welke het vrijwillig eigen risico willen verhogen. Voor het eerst sinds jaren is het aantal Nederlands die het eigen risico verhogen gedaald. Dit komt mede doordat het verplichte eigen risico van 360 naar 375 euro is verhoogd. Als je vrijwillig het eigen risico verhoogd dan kan je in het minst gunstige geval een rekening van 875 euro ontvangen. Voor veel mensen voelt dit als een te groot risico daarom kiezen ze er voor om het eigen risico maar helemaal niet te verhogen.

Doordat in het verleden de consument massaal het eigen risico verhoogde hebben er vele van deze consumenten een betalingsregeling moeten treffen omdat ze een onverwachte hoge rekening kregen toegestuurd.

Het financiële risico valt in principe mee als je bedenkt dat als je het maximale eigen risico instelt je een korting van gemiddeld 236 euro op je premie ontvangt, verreken je dit met de 500 euro extra vrijwillig risico, dan is het financiële risico nog maar 264 euro. En dit bedrag is voor de consument over het algemeen wel te overzien. Het is wel verstandig om de premiekorting op een spaarrekening te zetten dat als het nodig mocht zijn je altijd geld achter de hand hebt en mocht je het niet nodig hebben dan heb je een extraatje met de kerst.

Keuzevrijheid zorg

Iets wat ook veel mensen bezig hielt tijdens het overstappen van zorgverzekeraar was de keuzevrijheid, men heeft goed gekeken of je wel naar een zelf gekozen ziekenhuis of zorgverlener kunt gaan mocht dit nodig zijn. Hierdoor hebben veel consumenten gekozen voor een budgetpolis waarbij je een lage polis betaald maar waar je wel naar een beperkt aantal ziekenhuizen kunt gaan. Of er werd gekozen voor een restitutiepolis waarbij je naar alle zorgverleners kunt gaan maar daar moet je wel wat meer premie voor betalen.

Van alle verzekerden heeft 5 procent een budgetpolis hierbij kan de verzekerde maar naar een beperkt aantal ziekenhuizen voor niet-spoedeisende zorg.

Op het laatste moment overstappen

Het overstappen naar een andere ziektekosten verzekering gebeurde in 2014 op het laatste moment. De consument heeft echt de tijd genomen om de ziektekosten te vergelijken en niet zomaar een keuze gemaakt voor een nieuwe zorgverzekeraar. Het vergelijken van ziektekosten verzekeringen gebeurt doorgaans in de laatste week van het jaar, het is in deze week dan ook ontzettend druk bij de zorgverzekeraars. De reden dat mensen op het laatste moment overstapte van ziektekosten verzekering was dat de premies vorig jaar later bekend werden gemaakt en mensen hebben in de laatste week van het jaar massaal vakantie dus in de meeste gevallen ook de tijd om de ziektekostenverzekeringen te vergelijken.

Ruim een miljoen mensen stapte vorig jaar over naar een andere en wellicht goedkopere zorgverzekering.

2015-11-20T11:21:19+01:00