De zorgverzekeraars bombarderen ons alweer met de nieuwe zorgverzekeringen welke we binnenkort kunnen afsluiten. Als we de zorgverzekeraars mogen geloven dan staan de maanden november, december en januari helemaal in het teken van het overstappen van zorgverzekeraar. Alleen zijn de meeste consumenten sinds 2006 nog nooit overgestapt van zorgverzekering. In 2006 ging het ziekenfonds over in de verplichte basisverzekering.
Overstappen zorgverzekering
In 2016 was er nog een daling te zien in het aantal overstappers. Ruim 1 miljoen verzekerde (6,3 procent) switchte van zorgverzekeraar, dit is een daling van 0,5 procentpunt ten opzicht van een jaar eerder. Voordat je gaat overstappen van zorgverzekering is het aan te raden om de zorgverzekeringen te vergelijken. Dit zou je ieder jaar moeten doen. Denk niet, ik was het afgelopen jaar goed verzekerd ik ben niet van plan over te stappen. Want het aankomend jaar kan de zorgpolis van je zorgverzekering er wel eens heel anders uit zien. Neem dus echt even de tijd voor het vergelijken van de zorgverzekeringen. De zorgpremie is een maandelijks terugkerende kostenpost dus door deze goed tegen het licht te houden kan het je een hoop geld besparen iedere maand.
Zorgverzekeraars
Er zijn enkele grote zorgverzekeraars die meerdere merken onder zich hebben. De polissen verschillen niet veel met elkaar maar de ene polis is wel goedkoper dan de andere. Je kunt hier dus je voordeel mee doen en op deze manier geld besparen op je zorgverzekering.
Aanvullende zorgverzekering
De aanvullende verzekering kan de premie van jouw zorgverzekering behoorlijk laten stijgen. Je zult je dus ook moeten afvragen heb ik de aanvullende verzekering wel nodig. Je zou als je de zorgverzekeringen gaat vergelijken moeten bedenken welke zorg je de afgelopen drie nodig hebt gehad. En vooral welke zorg je het aankomend jaar denkt nodig te hebben. Je kunt natuurlijk niet alles al weten maar voor bepaalde zorg zou je al kunnen bedenken of je deze nodig gaat hebben. Als je bijvoorbeeld een beugel moet dragen of last van je rug hebt en naar de fysiotherapie moet gaan dan kan het verstandig zijn je hiervoor aanvullend te verzekeren.
De aanvullende zorgverzekering wordt door steeds meer mensen geschrapt, in 2006 was dit percentage nog maar 6 procent en in 2016 was dit al gestegen naar 15,7 procent. Het aantal verzekerde met een vrijwillig eigen risico is ook gestegen, in 2016 had 12 procent van de verzekerde een vrijwillig eigen risico bovenop het verplichte eigen risico van 385 euro. Van deze groep verzekerde koos 71 procent voor het hoogst mogelijke eigen risico van 885 euro.
Wanneer eigen risico verhogen?
Je kunt je eigen risico vrijwillig verhogen, het voordeel hiervan is dat daardoor je zorgpremie naar beneden gaat. Het nadeel is dat als je toch voor zorgkosten komt te staan je een behoorlijk bedrag zelf moet betalen. Je zou dit kunnen opvangen door het geld wat je uitspaart met de goedkopere zorgpremie opzij te zetten.
Als je gezond bent en nooit naar een dokter hoeft, een goed gebit hebt en geen medicijnen gebruikt dan zou je kunnen overwegen om een hoger eigen risico in te stellen.
Welke aanvullende zorgverzekering afsluiten?
Als je niet weet welke aanvullende zorgverzekering je zou moeten afsluiten dan moet je even voor jezelf op papier zetten van welke zorg je geregeld gebruik maakt. Heb je bijvoorbeeld niet zo een sterk gebit dan is het verstandig om de tandarts-module aan te zetten. Tenzij de kosten voor de behandelingen niet zo duur zijn en je dit uit eigen zak kunt betalen. Als je jaarlijks €175,- kwijt bent aan de bezoeken aan de tandarts dan is het niet logisch om een aanvullende verzekering van €22,- per maand af te sluiten. Als je wel een aanvullende tandarts verzekering wilt afsluiten dan zul je goed moeten kijken wat er verzekerd wordt en tegen welk bedrag. Er zijn namelijk behoorlijk wat verschillende tandartsverzekeringen.
Kinderen gratis meeverzekerd
Kinderen zijn tot hun 18e jaar gratis meeverzekerd met de ouders. Er hoeft ook geen eigen risico voor de kinderen betaald te worden. Ook de tandartsbehandelingen voor kinderen worden helemaal vergoed. Orthodontie is hier een uitzondering op, voor orthodontie moet wel betaald worden. Je kunt bij het afsluiten van een zorgverzekering kijken wat er vergoed zal worden als je een aanvullende verzekering afsluit. Er zit een behoorlijk verschil tussen de aanvullende verzekeringen van de zorgverzekeraars. Voor veel ouders is dit ook een reden om van zorgverzekering te wisselen. Het kan je enkele honderden euro’s op jaarbasis schelen als je kind een beugel zou moeten dragen.
Welk soort zorgverzekering moet ik afsluiten?
Er zijn verschillende zorgverzekeringen welke je kunt afsluiten. Zo is er de budgetpolis, hierbij kan je alleen terecht bij de zorgverlener waar de zorgverzekeraar afspraken mee heeft gemaakt. Dit is bij de andere zorgverzekeringen ook het geval alleen bij de budgetpolis moet je vaak verder reizen om naar het ziekenhuis te gaan. Bij de naturapolis is de keuzevrijheid groter en de meeste keuze heb je bij de restitutiepolis. Deze laatste zorgverzekering is wel duurder dan de andere twee zorgverzekeringen.
Overstappen zorgverzekering
Je kunt overstappen van zorgverzekering vanaf 19 november t/m 31 januari. Als je voor 1 januari overstapt dan zal je huidige zorgverzekering automatisch worden opgezegd. Als je na 1 januari overstapt dan zul je zelf je huidige zorgverzekering moeten opzeggen, dit moet je wel voor 31 december doen. Overstappen kan een hoop geld besparen, vergelijk daarom ieder jaar de zorgverzekeringen en indien je goedkoper uit bent stap dan over.