Eigen risico in 2016

//Eigen risico in 2016

Eigen risico in 2016

Het verplichte eigen risico in 2016

Het eigen risico in 2016 zal net als ieder jaar weer hoger worden dan de jaren ervoor. Het eigen risico is in 2008 ingevoerd en waar het eigen risico in 2008 nog € 150,- was is dit nu in 2015 al gestegen naar € 375,-. We kunnen er dus op rekenen dat het eigen risico in 2016 ook weer omhoog gaat. Op dit moment is er nog niets bekend gemaakt over de hoogte van het eigen risico in 2016 dit zal pas met prinsjesdag naar buiten komen op de derde dinsdag van september.

Eigen risico verhogen

eigen risico 2016Je kunt ook vrijwillig het eigen risico van je zorgverzekering verhogen tot maximaal € 875,-. Je betaald dan minder zorgpremie maar de kans dat je zelf meer moet bijbetalen als je zorg nodig hebt is aanzienlijk groter. Je kunt het eigen risico ook eigenlijk alleen vrijwillig verhogen als je denkt weinig ziektekosten te maken in 2016. Maar dat is nu net het probleem dat weet je natuurlijk nooit van te voren. Wat daarom veel consumenten doen als ze hun eigen risico verhogen is het geld wat ze aan premie maandelijks besparen opzij zetten. Mocht je in dat geval toch extra ziektekosten maken dan heb je altijd nog een reserve waar je deze zorg uit kunt betalen.

Ziektekosten vergelijken

Ook als je vrijwillig het eigen risico gaat verhogen is het verstandig om de ziektekosten te vergelijken. Het is namelijk niet zo dat als je het eigen risico met € 250,- verhoogd je dit bij iedere zorgverzekeraar dezelfde korting oplevert op je zorgpremie. Als je het eigen risico met € 250,- euro verhoogd en je hebt geen zorgkosten dan zal je dus geld besparen. Voor de zorgverzekeraar is het gunstig als je het eigen risico vrijwillig verhoogd het scheelt de zorgverzekeraar namelijk een hoop geld. Er hoeft minder worden uitgekeerd en er zijn minder administratiekosten waardoor je minder zorgpremie per maand betaald. Maar als je jouw eigen risico met bijvoorbeeld € 500,- verhoogd dan zal dit zich voor de helft vertalen in een lagere maandelijkse premie. Alleen geeft de ene zorgverzekeraar veel meer geld terug voor het genomen extra eigen risico dan de andere zorgverzekeraar.

Overstappen zorgverzekering

Daarom zou je in alle gevallen de zorgverzekeraars moeten vergelijken en dan niet alleen op de premie voor de basisverzekering maar ook om te kijken wat je bespaart als je het eigen risico vrijwillig verhoogd. De korting is dus niet bij alle ziektekosten verzekeraars even hoog bij een verhoogd eigen risico. Overstappen naar een andere zorgverzekeraar ligt dan ook voor de hand als je er achter komt dat je je ergens anders veel goedkoper kunt verzekeren tegen de ziektekosten in Nederland.

Goedkope zorgverzekering

Zodra de premies weer worden bekend gemaakt aan het einde van 2016 zullen er ook weer veel Nederlanders overstappen naar een andere vaak goedkopere zorgverzekeraar. Al moet hierbij wel vermeld worden dat je bij het vergelijken van de ziektekosten ook naar de kwaliteit van de verzekeraar moet kijken en niet alleen naar de premie. Als je namelijk een budget zorgverzekering af wilt sluiten in 2016 dan kan het voorkomen dat je bij een zorgverzekeraar zit welke geen contract heeft met het ziekenhuis bij jou in de buurt waardoor je verder zou moeten reizen. En dit is nog maar een simpel voorbeeld maar er zijn situaties waardoor het je een hoop geld en tijd kan gaan kosten als je bent verzekerd bij een zorgverzekeraar welke wel heel goedkoop is maar waar je wel met andere regels te maken krijgt.

2015-11-20T11:15:12+01:00