44,2 miljoen euro bespaarden de overstappers

//44,2 miljoen euro bespaarden de overstappers

44,2 miljoen euro bespaarden de overstappers

Overstappen zorgverzekering levert forse besparing op

Afgelopen jaar is er voor een bedrag van 44,2 miljoen bespaart door alle zorgverzekering overstappers. Dit was alleen het bedrag wat bespaart is op de basisverzekering. Het aantal consumenten welke de overstap maakte naar een andere zorgverzekeraar was in 2018 slechts 6,7 procent. Des te opvallender is het dat deze relatief kleine groep zo een groot bedrag wist te besparen. In 2017 werd er door de overstappers beduidend meer bespaart op de zorgpremie. Het ging toen om een bedrag van 61,5 miljoen euro.

Collectieve zorgverzekering

Ongeveer 60 procent van de Nederlanders is verzekerd via een collectieve verzekering bij de werkgever. Deze groep mensen denkt een goedkope zorgverzekering af te hebben gesloten, iets wat in de praktijk niet het geval blijkt te zijn.

Zonder collectiviteitskorting goedkoper uit
De zorgpolis welke via de werkgever kan worden afgesloten is vaak duurder dan dat je zelf op zoek gaat naar een goedkope zorgverzekering. Doordat de werkgever een korting geeft op de collectieve verzekering klinkt het allemaal erg aantrekkelijk. Er is onderzocht dat de collectieve polis in veel gevallen duurder is dan de individuele polis. Je kunt hier de uitslag van dit onderzoek lezen.

Gemiddeld werd er in 2018 aan premie 1.246 euro betaald voor een individuele zorgverzekering, terwijl het gemiddelde bedrag voor een collectieve verzekering 1.298 euro was. Deze tendes blijkt al sinds 2015 gaande te zijn. Het afsluiten van een zorgverzekering zonder collectiviteitskorting is dus goedkoper. Als je via een zorgvergelijker een zorgverzekering vergelijkt dan laat deze ook alleen de individuele verzekeringen zien.

Goedkopere verzekeringen

Verder blijkt dat veel mensen een zorgverzekering hebben lopen waar veel goedkopere alternatieven voor zouden zijn. Door de grote keuze aan zorgverzekeraars en verzekeringen is het voor veel mensen moeilijk om daaruit de voor hun goedkoopste zorgverzekering af te sluiten. Dit blijkt onder andere uit het onderzoek wat het NZa en de Autoriteit Consument en Markt (ACM) in 2017 hebben uitgevoerd.

Doordat veel zorgverzekeringen hetzelfde te bieden hebben maar tegen een andere prijs worden aangeboden, hebben de toezichthouders aan de bel getrokken. Minister Bruno Bruins van Medische Zorg heeft daarom besloten dat vanaf 2020 de collectiviteitskorting nog maar maximaal 5 procent mag zijn van het bedrag welke voor de basisverzekering betaald moet worden.

Einde collectiviteit verzekeringen

Door de strengere regels zullen er in 2019 al minder collectiviteit verzekeringen zijn af te sluiten. En de voorspelling is dat deze vorm van “goedkoop” verzekeren helemaal zal gaan verdwijnen.

2018-11-14T11:45:04+01:00