Aanvullende zorgverzekering

//Aanvullende zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering

Aanvullende zorgverzekering

Bovenop de verplichte basisverzekering, kan je ervoor kiezen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Niet iedereen kiest hiervoor, en elke aanvullende verzekering verschilt per persoon. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering? En heb je die wel echt nodig? Wat voor soorten zorg worden er aanvullend verzekerd, en op welke manier? De antwoorden op deze vragen vind je hieronder.

Wat is het verschil tussen een basisverzekering en een aanvullende verzekering?

De basisverzekering is een wettelijke verplichting in Nederland. Totdat je 18 wordt, hoef je hiervoor geen premie te betalen aan de overheid of aan het verzekeringsbedrijf. Omdat de basisverzekering een verplichting is, zijn verzekeraars ook verplicht om iedereen te accepteren voor hun verzekering. Er mag niemand geweigerd worden. Een aanvullende zorgverzekering is een verzekering voor alle zorgvormen die niet in het pakket van de basisverzekering zitten. Voorbeelden hiervan zijn lenzen, brillen en specialistische zorg.

Een aanvullende verzekering is niet verplicht in Nederland. De precieze zorgvormen die vergoed worden in een aanvullende verzekering worden bepaald door de verzekeraar en zullen per organisatie verschillen. Dit wordt niet geregeld door de overheid. Bij aanvullende verzekeringen is er ook geen sprake van een wettelijk verplicht eigen risico, zoals bij de basisverzekering wel het geval is. Daarbij is er ook geen wettelijke eigen bijdrage. Ook hebben verzekeraars in dit geval geen acceptatieplicht. Dit betekent dat alle verzekeraars het recht hebben om mensen te weigeren, hoewel dit in de praktijk niet veel voorkomt. Als iemand bijvoorbeeld een aanvullende tandartsverzekering wil afsluiten omdat er een zeer dure ingreep in de agenda staat, en het bedrijf komt dit te weten, dan kan het zijn dan de persoon in kwestie geweigerd wordt.

Heb ik een aanvullende verzekering wel nodig?

Je bepaalt zelf of je een aanvullende verzekering nodig hebt of niet. Dit verschilt heel sterk van persoon tot persoon. Iemand die veel reist zal bijvoorbeeld eerder een verzekering voor spoedhulp in het buitenland willen afsluiten als iemand die het land nooit verlaat. Ook zullen bepaalde combinaties van verzekeringen aantrekkelijker zijn dan andere combinaties. Een aanvullende verzekering kan echter ieder jaar aangepast worden door de verzekeraar, en zowel de premie, de vergoedingen als de inhoud van het pakket zelf kunnen gewijzigd worden.

Het is daarom belangrijk om jaarlijks te controleren of de aanvullende verzekering nog steeds handig is om te hebben. Verzekeringen kunnen makkelijk vergeleken worden op www.ziektekosten-vergelijker.nl. In Nederland is het mogelijk om van zorgverzekeraar te wisselen. Op 19 november maken alle verzekeraars hun nieuwe polissen bekend. Als je daarna van verzekeraar wil wisselen, moet je dat vóór 31 december bij de overheid aangeven. Daarna is het wisselen niet meer mogelijk.

Wat voor soort aanvullende verzekering past bij mij?

Dit zal heel erg afhangen van je eigen wensen en levensstijl. Als je een avontuurlijk persoon bent die vaak op reis gaat, zal je eerder een verzekering voor letsel in het buitenland willen hebben als wanneer je vakanties zich niet uitstrekken tot over de grens. Alle verzekeringsmaatschappijen bieden een ander pakket aan qua aanvullende verzekeringen. Lees het aanbod eens rustig door en kies wat je zelf vindt dat het beste bij je past. Hieronder vind je een paar voorbeelden van aanvullende verzekeringen.

Tandarts

Tandartskosten kunnen hoog uitvallen. Ingrepen in een gebit zijn soms zeer prijzig. Het is daarom belangrijk om te weten in hoeverre je zorgverzekering dekking biedt aan tandartskosten. Kinderen tot 18 jaar zijn via de basisverzekering verzekerd voor de meeste vormen van tandartskosten. Dit is inclusief fluoridebehandelingen, vullingen, het verwijderen van tandsteen, röntgenfoto’s en wortelkanaalbehandelingen. Orthodontie zit echter niet inbegrepen in het basispakket. Ouders kunnen hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Een basisverzekering biedt over het algemeen onvoldoende dekking voor volwassenen. In de meeste gevallen valt dit buiten het basispakket. Het wordt alleen in heel bijzondere gevallen vergoed, zoals bijvoorbeeld bij chirurgische tandheelkundige hulp. Wel heb je recht op een deel van de vergoeding van een kunstgebit of prosthese. Dit is een maximumvergoeding van 75% en geldt één keer in de vijf jaar. Voor deze kosten wordt echter ook je eigen risico van €385- aangesproken.

Fysiotherapie

Fysiotherapie houdt zich bezig met de behandelingen van klachten aan het menselijk lichaam. Dit kan bijvoorbeeld pijnverlichting, verbetering van de functie van bepaalde ledematen of het herstel van blessures zijn. Fysiotherapie is één van de zorgvormen die bijgesloten is in het pakket van de basisverzekering. De zorgvorm wordt echter niet volledig gedekt. Wat je precies vergoed krijgt, hangt af van je leeftijd, de duur van de therapie en de reden waarom je fysiotherapie krijgt. Je kan je aanvullend verzekeren voor fysiotherapie bij bijvoorbeeld FBTO, Menzis of OHRA. Jongeren tot 18 jaar krijgen altijd de eerste 9 behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed van de overheid.

Kraamzorg

Tijdens je zwangerschap worden kraamzorgers en verloskundigen vanuit de basisverzekering vergoed. Hier zitten strenge regels aan verbonden. De kraamzorg wordt vergoed voor een minimum van 24 uur en een maximum van 80 uur of uiterlijk 10 dagen. Dit wordt gerekend vanaf de eerste dag na de bevalling. Kraamzorg is beschikbaar na elke bevalling, niet alleen de eerste. De plaats van bevalling heeft echter invloed op het maximaal aantal dagen dat er kraamzorg gegeven kan worden. De dagen in een ziekenhuis of geboortecentrum worden bijvoorbeeld afgetrokken van het aantal dagen dat je recht hebt op kraamzorg. Ook geldt er een wettelijke eigen bijdrage voor kraamzorg, zowel thuis als in het ziekenhuis. Als je in het ziekenhuis bevalt zonder medische noodzaak, betaal je 17 euro voor het kind en 17 euro per dag voor de moeder per dag van kraamzorg die je na de bevalling ontvangt.

Aanvullende verzekeringen vergelijken

Je kunt de verschillende aanvullende zorgverkeringen makkelijk vergelijken op www.ziektekosten-vergelijker.nl. Hier kies je de verzekering die je momenteel hebt, waarna deze vergeleken wordt tegen vergelijkbare verzekeringen. Als er een betere of goedkopere optie is, laat de zoekmachine je dat weten. Bij een aanvullende verzekering is het soms even zoeken, omdat er zoveel verschillende opties zijn. Maar het is alsnog zeer aan te raden – wie weet vind je wel een veel goedkopere optie voor dezelfde zorg.

2017-12-01T15:09:44+01:00